אוזניות מתרגמות אותות חשמליים לצליל על ידי רטט של רכיב פנימי באוזנייה הנקרא "דרייבר". ככל שהדרייבר של האוזנייה גדול יותר פיזית, זו היא בדרך כלל אינדיקציה טובה לכך שהתדרים הנמוכים של האוזנייה (Bass) עוצמתיים יותר - אולם דרייברים גדולים במיוחד מתקשים בייצור מדוייק של תדרים גבוהים. מסיבות אלה, הגודל האופטימלי של דרייברים באוזניות הוא סביב ה-42 מ"מ.
תגובת תדרים
חברות שונות ודגמים שונים של אוזניות עושים שימוש בעיצובים שונים של דרייברים. בשילוב עם כל האלמנטים הנוספים, ההבדלים הללו גורמים להבדלים בתדרים השונים שהאוזנייה מסוגלת לספק (תדר גבוה = חד, צורם יותר, תדר נמוך = בס, עמוק). היכולת הזו של האוזניות נמדדת ומסומנת תחת ההגדרה "תגובת תדרים" (Frequency Response), שמיוצגת על ידי מספרים ולעתים על ידי גרף. יצרנים רבים נוטים להגזים בנתונים אלה: תדרי אודיו נמדדים בהרץ (Hertz או Hz), כאשר האוזן האנושית מסוגלת לשמוע רק בתדרים שבין 20Hz ל-20,000. יצרנים רבים מציינים מספרים נמוכים יותר מ-20 או גבוהים יותר מ-20,000 כדי לנסות לטעון שהאוזניות שלהם מספקות בסים עמוקים יותר או גבוהים מדוייקים יותר, ועל פי רוב רק הדגמים היקרים ביותר מסוגלים להגיע לתדרים שמתקרבים לקצה התחתון, כמו 30, 20, 15 הרץ.
רגישות
רמת הרגישות היא פרט קריטי שחשוב לקחת בחשבון לפני קניית אוזניות. רמות הרגישות שתמצאו כתובות במפרטים הטכניים של האוזניות באתר שלנו מתארות את היעילות שבה האוזניה מסוגלת להמיר אותות חשמליים לצלילים - כלומר איזה עוצמה האוזנייה מסוגלת להפיק ביחס להספק חשמלי נתון. העוצמה, שמכונה גם SPL (או Sound Pressure Level) נמדדת בדציבלים (dB) ביחס למילי-וואט אחד של חשמל (mW). רמות רגישות סטנדרטיות של אוזניות נעות בדרך כלל בין 80 ל-125dB.
רוב הטלפונים הניידים, טאבלטים כמו גם מכשירים המתחברים למחשב בכבל USB דוגמת פלטות DJ - הם בעלי עוצמות זרם חשמלי נמוכות, ולכן מומלץ להשתמש איתם באוזניות רגישות, עם רגישות של 90dB לפחות, רצוי יותר - על מנת לקבל רמות עוצמה סבירות. אוזניות עם רגישות נמוכה מדי יביאו לעוצמות נגינה חלשות מאוד עם מכשירים מהסוג הזה.
ציוד אולפני לעומת זאת, על פי רוב דוחף עוצמת זרם גבוהה בהרבה ולכן עבור אולפנים מומלץ יותר לבחור אוזניות בעלות רמות רגישות נמוכות. רגישות גבוהה בשילוב עם ציוד בעל עוצמת זרם גבוהה תביא לעיוותים בצליל (דיסטורשן) ועלולה אף לפגוע באוזנייה.
רגישות ועכבה (Impedance) הן 2 תכונות שהולכות יד ביד, משפיעות ומושפעות אחת מהשניה בכל זוג אוזניות. לכן, בעת קנייה חכמה של אוזניות מומלץ לשים לב לשתיהן. לפרטים נוספים על עכבה, הקליקו כאן למעבר לתחתית עמוד אוזניות האולפן שלנו.
סוגי אוזניות
Circumaural - ידועות גם בשם Over-Ear, הן אוזניות עם שטח פנים רחב במיוחד עם ריפוד שמתלבש סביב האוזן ועוטף אותה. זה הוא הסוג שמעניק את איכות השמע הטובה ביותר ואת הבידוד המיטבי מרעשי הסביבה, מה שמאפשר להאזין למוסיקה בעוצמות נמוכות יותר לשמירה מיטבית על השמיעה. הרוב המוחץ של האוזניות היוקרתיות ביותר מעוצבות בסגנון זה. הבידוד שלהן עלול להוות גם חיסרון, מכיוון שהאזנה לאוזניות Over-Ear מוצלחות מנתקת את המאזין לחלוטין מהסביבה. נחשבות גם בעיני רבים לסוג האוזניות הנוח ביותר. האוזנייה האידיאלית לאולפנים, גם כמוניטור לאמן וגם לצרכי האזנה קריטית בתהליכי מיקסינג או מאסטרינג.
Supra-aural - ידועות גם בשם On-Ear, הן אוזניות עם שטח פנים צנוע יותר שיושבות על האוזן. הן קומפקטיות יותר, מהירות יותר לחבישה והסרה ומאפשרות למאזין להשאר בקשר עם הסביבה. זה הוא סוג שנמצא בשימוש רחב של DJs, מכיוון שהוא מאפשר לתקליטן להשאר בקשר עם המיקס שמתנגן ברמקולים לאוזני הקהל. כאשר אין צורך מיוחד באוזניות עוטפות, אוזניות On-Ear עשויות להרגיש קלילות יותר ומעמיסות פחות על האוזן מאשר אוזניות Over-Ear ולחמם אותה פחות בשימוש ממושך.
In-Ear - ידועות גם בשמות In-Canal או Canalphones, הן אוזניות שחודרות לתוך תעלת האוזן וממלאות אותה כך שהן תפוסות בחוזקה ולא נופלות בקלות. מגיעות בדרך כלל עם קצוות גומי שאוטמות את האוזן לרעשי חוץ ומעצימות את תדרי הבס ובכך מאפשרות לשמוע מוזיקה בעוצמה חלשה יותר כדי למנוע נזק לשמיעה. האטימה הזו גם עושה אותן תחליף זול וקומפקטי הרבה יותר לאוזניות Over-Ear - עם מאפיינים דומים. זה הוא סוג שמשמש רבות אמנים, זמרים ונגנים מקצועיים. אלה זקוקים לאוזנייה דיסקרטית אך מבודדת מספיק מרעשי הסביבה שהסאונדמן יוכל לשלוח לתוכה את צליל המיקרופון או כלי הנגינה שלהם ושל חבריהם להרכב, כך שישמעו את עצמם בסביבת הופעה רועשת. אוזניות In-Ear תפסו פופולריות רבה ברחבי העולם ומשמשות היום רבים להאזנה למוסיקה בשעות הפנאי ובדרכים ולניהול שיחות טלפון, כשהן מגיעות יחד עם מכשירים סלולריים רבים כבר מהקופסא.
Earbuds - דומות לאוזניות In-Ear בכך שהן קטנות מאוד ונכנסות לאוזן. ההבדל הוא ש-Earbuds יושבות בתוך האוזן החיצונית, ומבלי לחדור לתוך תעלת האוזן מנתבות את הצליל לתוכה. פחות פולשניות ומתאימות יותר לאנשים שמרגישים לא בנוח עם אוזניות שחודרות כה קרוב לעור התוף שלהם. מעט פחות יעילות מאוזניות In-Ear מכיוון שהן אוטמות פחות ומאפשרות לצליל להתפזר יותר, ובכך דורשת מהמאזין להעלות את העוצמה על מנת לשמוע את המתנגן.
עיקרון עיצובי נוסף מבדיל אוזניות מסוגים שונים והשימושים שלהן, והוא רמת האטימות של האוזניה. האוזניות האטומות ביותר הן לאו דווקא הטובות ביותר ותופתעו מהיתרונות של האוזניות הפתוחות והאווריריות. למדו עוד במחלקת אוזניות האולפן שלנו.