מערכת כריזה מורכבת על פי רוב ממגבר כריזה ורשת של מספר רמקולים פסיביים קטנים המפוזרים על פני השטח על מנת ליצור פיזור שווה של השמע בחלל, לצורך מסירת הודעות וכדומה. להבדיל ממערכת הגברה, איכות השמע של מערכת כריזה לרוב נמוכה משמעותית כאשר הדגשים העיקריים הם עוצמה גבוהה ופיזור רחב.
על פי החוק במדינת ישראל חייב כל מבנה ציבור (מוסד חינוך, אולם אירועים, קבלת קהל וכו') בהתקנה של מערכת כריזה המאפשרת פינוי מהיר ומסירת הודעות בשעת חירום. מבנים רבים גדולים מדי מכדי להעביר בהם כבלי אודיו סטנדרטיים מבלי לאבד משמעותית מעוצמת הצליל - לעתים מדובר במרחקים של מאות מטרים, בהם כבלים סטנדרטיים כבר לא מתפקדים כהלכה. לכן, מערכות כריזה פועלות במתחים של 70V - 100V. הדבר גורע משמעותית מאיכות הצליל, אך מאפשר לו להשלח למרחקים ארוכים להקמה קלה של מערכות כריזה בשטחי ענק של מפעלים, מוסדות וכדומה.
חלק ניכר מציוד הכריזה מסוגל לתפקד גם כציוד שמע - רבים מהמגברים המיועדים לכך כוללים גם נגני MP3 כך שתוכלו לנגן מוזיקה דרך מערכת הכריזה שלכם בקלות.
תפקוד כריזה במהלך הפסקת חשמל
בנוסף לחובת ההתקנה, משטרת ישראל דורשת מכל עסק המחוייב במערכת כריזה להחזיק סוללת גיבוי של 12V למגבר הכריזה שתאפשר שימוש במערכת גם במקרים בהם החשמל מושבת. על מנת לעבוד עם סוללה, יש צורך במגבר כריזה ייעודי עם חיבור מתאים.
כל מגברי הכריזה ממגוון נקסט-פרו הכוללים פונקציית הפעלה בזרם ישר (מסומנים ב-DC) הנם מגברים המאפשרים גם חיבור לסוללת גיבוי. רבים מהם מסוגלים גם לטעון את הסוללה תוך כדי עבודה על מנת לוודא שאף פעם לא תשארו בלי חשמל.
התאמת מגבר ורמקולים עבור מערכת כריזה
הרמקולים בהם משתמשים עבור מערכות כריזה הנם פסיביים (לא כוללים יחידת הגברה) ועל מנת לספק להם כוח יש צורך במגבר - יחידה חיצונית לרמקול שמסוגלת להפעיל עד עשרות רבות של רמקולים, בהתאם להספק שלה (נממד בוואט - Watt).
במפרט הטכני של כל מגבר וכל רמקול כריזה בנקסט-פרו תוכלו למצוא את נתון ה-"הספק". להתאמה של רמקולים למגבר כריזה יש צורך בחישוב נתוני ההספק של כל רכיב במערכת.
מגבר
נתוני ההספק שתמצאו בקטלוג של נקסט-פרו הנם על פי רוב נתוני "הספק מתמשך", שנקרא גם RMS. זה הוא הנתון המהימן ביותר המצביע על עוצמת העבודה של המכשיר. אי-התאמה בין הספק המגבר להספק הרמקולים יכול לגרום לעבודה לא אופטימלית ובמקרים רבים גם לנזק והרס הציוד.
ככלל אצבע, בציוד כריזה - ההספק של המגבר שלכם צריך להיות גדול מספיק כך שיכיל בתוכו את סך כל ההספקים של הרמקולים. לדוגמא: מגבר כריזה של 100w RMS יתאים ל-:
רמקול אחד של 100w.
2 רמקולים של 50w.
4 רמקולים של 25w.
6 רמקולים של 15w.
וכו'.
שימו לב: רבים מהמגברים כוללים מתגים להפעלה של רמקולים בהספקים שונים, כלומר יש צורך לכוון על פני המגבר עצמו את הספק הרמקולים שחיברתם. חשוב לכוון את המגבר להספק המתאים כדי למנוע פגיעה בציוד.
רמקולים
רמקולים המיועדים למערכת כריזה הנם כאלו הכוללים שנאי קו מובנה, שמאפשר להם לעבוד במתחים של 70V - 100V. כאמור, עבודה במתח הזה מורידה את איכות הצליל אך מאפשרת לכם לשלוח אותו בכבלים למרחקים גדולים מאוד. רובם גם בעלי כושר עמידות מסויים לתנאי מזג אוויר קשים ובעלי איזשהו מנגנון להתקנת קבע בהתאם לתוכנית של מערכת הכריזה - רמקולים שקועי קיר, רמקולים עם זרוע להתקנה או רמקולים תקרתיים.
רמקול שופר הוא פיתרון שכיח במערכות כריזה, נקרא כך בגלל מבנה הפנים שלו המזכיר שופר, או מגאפון. המבנה הייחודי מכנס את גלי הקול הנוצרים מהמימברנה (האלמנט שמייצר את הצליל ברמקול), מונע פיזור מוגזם שלהם בחלל ובכך מעצים את העוצמה הסופית המתקבלת באוזניי המאזין. רמקולים שופריים מהווים פיתרון יעיל פעמים רבות בזכות העמידות הגבוהה שלהם לתנאי הסביבה והעוצמות המרשימות שהם מסוגלים להפיק ביחס להספק ולגודלם הקטן, למרות הירידה באיכות הצליל.
לפרטים נוספים, ייעוץ מלא לבניית מערכת כריזה וקבלת הצעת מחיר המדוייקת והמשתלמת ביותר לפי צרכיך - אתם מוזמנים לפנות אלינו באתר, בטלפון ובסניפים.