אורגנית למתחילים: מה כדאי, למה חשוב לשים לב וכמה זה עולה
בין השאלות הראשונות שאנחנו שואלים לקוח שמחפש אורגנית למתחילים היא האם הוא לומד. אם מדובר בשעשוע לילד צעיר או ככלי שישמש ללימוד נגינה עם מורה. במידה והוא רוצה להתחיל ללמוד אורגנית באופן רציני, אנחנו תמיד נמליץ על אורגנית של 5 אוקטבות לפחות עם רגישות למגע. זו היא גם הדרישה הבסיסית של רוב המורים.
מספר הקלידים (אוקטבות) – כל רצף של 13 קלידים עוקבים במקלדת נקרא "אוקטבה". בפסנתר מספר הקלידים עומד על 88 (כלומר קצת מעל 7 אוקטבות). באורגנית למתחילים מספר הקלידים בדרך כלל נע בין 37 ל-61 (בין 3 ל-5 אוקטבות).
רגישות למגע – כדי לחקות את הצליל של פסנתר, במקלדת של חלק מהאורגניות שולב מנגנון TOUCH. הוא מזהה את עוצמת הלחיצה על הקליד ובעזרתה מתאים צליל חלש ללחיצה חלשה או צליל עוצמתי יותר ללחיצה חזקה. מדובר בפונקצייה בסיסית וקריטית בכל כלי נגינה, והיא מהווה את עיקר ההבדל בין אורגנית למתחילים לבין צעצוע.
כמה זה עולה?
אורגניות פשוטות מתחילות מאיזור ה-300 שקלים. אורגנית שכוללות 5 אוקטבות ורגישות לעוצמת הלחיצה על הקלידים כבר תעלה לכם בין 600 ל-1,300 ₪, כאשר האורגנית הזולה בישראל הכוללת את שניהם היא ה-Artesia MA-88, ב-660 ₪ בלבד. מעליה נמצא דגם עם רמת צליל טובה ואיכות בנייה גבוהה יותר, ה-Kurzweil KP-110.
מורים רבים ימליצו על דגמים מבית Yamaha לכל תלמיד (האורגנית הזולה ביותר של Yamaha הכוללת 5 אוקטבות ורגישות למגע היא ה-E373 בקצת מעל 1000 שקלים). בעבר, Yamaha הייתה מהחברות הבודדות שייצרו אורגניות עם צליל ותחושה שקרובים לפסנתר עבור מתחילים. כיום, הטכנולוגיה התפתחה מאוד, צליל של פסנתר הוא כבר עניין פשוט יותר ונמצא ברוב האורגניות. לאלו מכם שמחפשים לקנות כלי שיספק אתכם ללימודים שנים קדימה, בנקסט-פרו תמצאו דגמי אורגנית למתחילים של חברות איכותיות נוספות כגון Casio (למשל ה-CTK6250), אורגניות מבית Kurzweil, Medeli ועוד שמספקות תמורה מעולה למחיר ונשמעות נהדר.
פונקציות נוספות
בכל האורגניות שולבו פונקציות נוספות לנגינה ואימונים. בכולן תוכלו למצוא עשרות או אפילו מאות סוגי צליל שונים – מפסנתרים עד חלילים, כלי קשת, כלי הקשה ועוד. הנה עוד כמה פונקציות הנפוצות באורגנית למתחילים:
מטרונום – המטרונום (נקרא לעתים גם "קליק") הוא כלי הכרחי לאימונים של מוזיקאים, לצרכי שמירה על קצב. הוא מגיע מובנה בתוך אורגניות רבות, כאשר ניתן לכוון, להדליק ולכבות אותו בעזרת המסך והכפתורים בממשק האורגנית.
ליווי אוטומטי (מקצבים) – אורגניות רבות מגיעות עם מערכת אוטומטית שמלווה את הנגן באקורדים לפי הלחיצות של יד שמאל שלו על המקלדת. המערכת הזאת מגיעה עם מספר סגנונות (בין עשרות למאות) שנקראים "מקצבים" (Rhythms). לא פונקצייה קריטית ללימודים, אבל כיפית מאוד לנגינה ולשעשוע.
הקלטה – ברבות מהאורגניות שולבה מערכת הקלטה (נקראת גם סיקוונסר) כך שהנגן יוכל להקליט את הביצועים שלו לצרכי שיפור ולימוד, להקלטה של רעיונות ועוד. בחלק מהאורגניות ניתן ממש להקליט בערוצים – ליצור שכבות של הקלטה אחת על גבי השנייה וליצור שירים ממש.
מערכת ללימוד נגינה – כמעט בכל אורגנית למתחילים תמצאו מערכת מובנית ללימוד אקורדים או יצירות, אימוני קצב ועוד. המוצלחות כוללות גם משחקים רבים, שיהיו שעשועים מהנים גם לילדים צעירים יותר שלא מכירים את הכלי תוך כדי פיתוח של מיומניות של קצב, טכניקה בסיסית והאזנה.