איך בוחרים קונטרולר טוב וכמה זה צריך לעלות? קונטרולר לתקליטנים הוא בעצם שלט, שמתחבר למחשב בכבל USB. הוא מאפשר לכם שליטה בתוכנות DJ ממוחשבות, שהפכו לסטנדרט בתעשייה - והחליפו את נגני ה-CD והפטיפונים. את הקונטרולר ניתן לחבר למחשבי PC או מקינטוש, כאשר חלק מהקונטרולרים מאפשרים גם הפעלה מטלפונים ניידים או טאבלטים המריצים Android או iOS.
בגלל שהתוכנה מהווה את לב המערכת והקונטרולר למעשה נוצר רק בכדי לספק שליטה מיטבית בה, אנו בדרך כלל נמליץ לבחון את תוכנת ה-DJ שתרצו לעבוד איתה, ואז לבחור את הקונטרולר שיתאים לה בצורה הטובה ביותר במסגרת התקציב שלכם.
שימו לב, עד לפני מספר שנים קונטרולרים ל-DJ לא הכילו בתוכם כרטיס קול. כלומר, אם תקליטן שמשתמש בתוכנה ממוחשבת היה רוצה להתחבר למערכת הגברה הוא היה צריך לרכוש כרטיס קול חיצוני בנוסף לקונטרולר. כיום זה כבר לא המצב, והרוב המוחלט של יצרניות הקונטרולרים משלבות כרטיס קול מובנה בתוך המכשירים. לא מומלץ לקנות היום קונטרולר ללא כרטיס קול, וקל מאוד לבדוק זאת: אם יש לקונטרולר שאתם מעוניינים לרכוש יציאת אוזניות, סימן שהוא כולל כרטיס קול.
הדגמים הזולים יותר מאפשרים לתקליטן "לערבב" עד 2 שירים במקביל כאשר היקרים יותר מאפשרים עד 4, אולם הפונקצייה הזו לא הכרחית ובדרך כלל לא רלוונטית כל כך לתקליטנים מתחילים. בחרו את הנשק שלכם
כמעט כל קונטרולר מהקטלוג שלנו יגיע עם תוכנת DJ כלשהי ישר מהאריזה. יצרניות הקונטרולרים מודעות לחשיבות של התוכנה ועל פי רוב משתפות פעולה עם חברות התוכנה כדי לייצר חוויית שליטה מושלמת.
שימו לב: הדגמים הזולים יותר, המכוונים למתחילים (דוגמאת ה-Beatmix 2 MKII הפופולרי מבית Reloop), בדרך כלל יכילו גרסאות מוגבלות של התוכנה, עם מספר פונקציות מצומצם יותר. שימו לב לתוספת האותיות LE (כלומר Limited Edition) או Intro. הגרסאות האלו הן בסיסיות וסביר להניח שמהר מאוד תרצו לשדרג אותן. ברוב המקרים יוצע שדרוג לגרסא המלאה תמורת תשלום נוסף.
שתי התוכנות העיקריות בתחום ה-DJ הממוחשב הן:
Serato DJ - תוכנה מהקו הקדמי של זירת ה-DJ העולמית. מספקת כל מה שהייתם מצפים למצוא בתוכנת ה-DJ שלכם: שליטה ב-Cues, לופים, אפקטים ועוד. מתעדכנת לעתים תכופות ובעלת ממשק ששם דגש על נוחות וקלות תפעול. הממשק הפשוט עושה אותה מתאימה מאוד למתחילים אך אל תטעו, מדובר בתוכנה רצינית שנמצאת בשימוש רחב של תקליטנים מקצוענים מכל העולם. מושלמת לתקלוט של מוזיקה שחורה, היפ-הופ, R&B ועוד. קל מאוד למצוא קונטרולר שכולל רשיון לעבודה עם Serato והם לרוב זולים יותר מקונטרולים ל-Traktor. בקטלוג שלנו תמצאו כאלה מכל המחירים' מינים והגדלים.
בגרסא המוגבלת של התוכנה (Serato DJ Intro) ניתן לעבוד רק עם עד 2 דקים במקביל. עדכון לגרסא המלאה ייתן לכם מנוע אפקטים עוצמתי יותר, יותר נקודות Cue (עד 8), אפשרות למיפוי קונטרולרים ידנית (MIDI Mapping), פונקציית הקלטה חיה של הסט שלכם ועוד שלל שיפורים בממשק.
בין הקונטרולרים הפופולריים עבור Serato שתוכלו לראות בקטלוג שלנו נמצאים ה-Beatmix 2 וה-Beatmix 4 האיכותיים מבית Reloop, שמספקים תמורה מרשימה ואמינות גבוהה בנקודת תקציב נמוכה המתאימה למתחילים (החל מ-990 ש"ח), כמו גם ה-Denon MC2000 שמהווה נקודת פתיחה מעולה למתחילים ב-1,450 ש"ח או ה-Mixon 4 המתקדם לתקליטנים מנוסים, לעבודה עם כל סוגי המכשירים.
שימו לב: תוכנת Serato לא תומכת רשמית במעבדי AMD.
Traktor DJ - תוכנה מבית Native Instruments הידועה, חברה בעלת שם עולמי וותק רב בתחום. החברה מייצרת גם קונטרולרים תחת השם Traktor וגם את תוכנת מחשב עבורם (שלרוב מגיעה בקופסא בגרסא המלאה), כאשר התוכנה עצמה יכולה לעבוד גם עם קונטרולרים של חברות אחרות.
אין ספק שלצורך חוויית התקלוט הטובה ביותר על Traktor מומלץ להשתמש בקונטרולר מקורי של החברה, שייתן לכם תגובה מיטבית של התוכנה לתנועות שלכם על הג'וגים, השליטה הקלה ביותר בכל הפונקציות ועוד - מה שמגביל מאוד את היצע הקונטרולרים שתוכלו לבחור ממנו אם תרצו לעבוד איתה.
בהשוואה ל-Serato לא תמצאו הבדלים משמעותיים מאוד מבחינת פונקציות אך בהחלט קיים הבדל בממשק, כאשר Traktor מכוונת יותר לתקליטנים עם צרכים שהם מעבר למיקס בסיסי, למוזיקת האוס או סגנונות דומים. הממשק שלה מסודר באופן שיהיה פחות ברור בדרך כלל למשתמשים מתחילים אך יאפשר שליטה עמוקה יותר כמעט בכל פונקצייה שעולה על דעתכם.
הגרסא המוגבלת של התוכנה (Traktor LE) מאפשרת שימוש רק ב-2 דקים במקביל. שדרוג לגרסא המלאה של Traktor ייתן לכם קפיצה משמעותית ביכולות העבודה עם פונקציות כמו הקלטה מובנית של הסט שלכם, הפעלה של 4 אפקטים (במקום 2) ומעל 30 סוגי אפקטים (במקום 4), הגדרת Hot Cues, גישה ל-Remix Decks המתקדמים של Traktor ליצירת מאש-אפים חיים ועוד.
הקונטרולר הזול ביותר שמגיע עם Traktor DJ בגרסא המלאה הוא ה-Traktor Kontrol S2 ב-1,990 ש"ח.
תוכנות נוספות
עד כה הצגנו בפניכם את 2 השחקניות המרכזיות בשוק - תוכנות הישר ממרכז הסצינה עם כל הפונקציות החדישות ביותר, שנמצאות בשימוש של מרבית התקליטנים בעולם. זה המקום לפרט בקצרה על האלטרנטיבות שתוכלו למצוא אצלינו והנקודות החזקות שלהן:
Virtual DJ - תוכנה ידועה שמזכירה את Serato מבחינת ממשק ופונקציונליות. תוכננה על מנת להנגיש את עולם ה-DJ לציבור הרחב עם ממשק מופשט במיוחד. בעלת מספר חסרונות בהשוואה ל-Serato, בתחום יכולת ניצול כוח העיבוד של המחשב. אך לעומתה, היא מזהה מגוון פורמטים רחב של קבצי מוזיקה ומאפשרת טעינה גם של קבצים גדולים במיוחד.
MixVibes - תוכנה שזכתה למעט פחות פופולריות מאלו המצויינות למעלה, אך תקליטנים מקצוענים רבים משבחים אותה בזכות העיצוב האינטואיטיבי ומהלך העבודה הנוח בהשוואה למתחרות. בהשוואה אליהן היא כוללת מספר אפקטים מעט מצומצם יותר, אך היא מאפשרת בחירה מבין מספר סוגי פילטרים ואיקוולייזרים לערוצים. זולה ביחס למתחרות.
Djay - תוכנה עולה בתחום ה-DJ הוירטואלי, שנעשתה פופולרית בזכות האפשרות לעבודה של קונטרולר עם מכשירים ניידים, כמו טאבלט או סמארטפון. מתמודדת חדשה בתחום תוכנות ה-DJ כך שהיא מעט מפגרת מאחורי השחקניות המרכזיות, אך היא מתקדמת במהירות - החברה כבר החלה לעבוד עם Reloop הגרמנית בכדי להציע את התוכנה יחד עם ה-Mixon 4 שלה לעבודה על מכשירים ניידים.