דגמי פסנתר חשמלי שונים מיועדים לשימושים שונים. הסוגים העיקריים הם:
פסנתר חשמלי לאימונים - כלי בתקציב נמוך יחסית (עד איזור ה-3,000 ש"ח) שנועד לספק את כל הפונקציות הדרושות לפסנתרן לצורך אימון ונגינה ברמה הגבוהה ביותר האפשרית לתקציב. לרוב מציעים מקלדת עם משקולות או קפיצים חזקים שמספקת תחושה של מקלדת אקוסטית ומספר צלילים מצומצם שיכלול בעיקר סוגי פסנתרים שונים.
פסנתר חשמלי בימתי - כלי שתוכנן להיות קומפקטי וקל ככל האפשר כך שיהיה נוח לניוד להופעות, חזרות וכדומה - תוך שמירה על צליל ותחושת המקלדת של פסנתר אמיתי כמובן. בנוסף, פסנתר חשמלי בימתי לרוב יציעו מגוון רחב יותר של פונקציות כך שיוכלו להתאים לסגנונות וקטעים מוזיקליים מגוונים במהלך ההופעה. בין הפונקציות: בנק גדול של צלילים, מספר רב של אפקטים, אפשרויות עריכה מתקדמות של הצליל, זיכרון של הגדרות מועדפות לבחירת המשתמש כך שיוכל לטעון אותם במהירות במהלך הופעה - ובמקרים מסויימים גם ליוויים, אפשרויות הקלטה ועוד.
פסנתר חשמלי רהיט - נועד לספק בנוסף לחוויית נגינה אותנטית, גם מראה פסנתר קלאסי. דגמי פסנתר חשמלי רהיט מגיעים במארזי עץ או דמויי עץ, כך שיראו אלגנטיים להצבה כרהיט בבית - ולרוב יקרים הרבה יותר מפסנתר חשמלי פשוט. מארז העץ של הפסנתר משמש גם כתיבת תהודה, שמגבירה ומעמיקה את הצליל ומעניקה לו אופי ריאליסטי יותר. כל זה הופך פסנתר חשמלי רהיט לכלי כבד מאוד - המגיע לעתים לעשרות קילוגרמים - שמתאים יותר לשימוש ביתי או להצבת קבע במועדון, באולפן, בחדר חזרות וכדומה.
שני הדברים העיקריים ששווה לתת להם תשומת לב כשאתם בוחרים פסנתר חשמלי הם הצליל שלו והמקלדת.
צליל
בעוד איכות הצליל של פסנתר סטנדרטי תלויה במידה רבה באיכות הרכיבים והבנייה שלו, איכות הצליל של פסנתר חשמלי תלויה באיכות הדגימות שלו. הטכנולוגיה שנמצאת בשימוש ברוב הדגמים מערבת דגימות שמע מוקלטות של פסנתר אקוסטי בכמה רמות עוצמה ותוכנה דיגיטלית שאחראית לשלוף את ההקלטה של התו הנכון בעוצמה הנכונה בכל פעם שמקישים על קליד.
על פי רוב תמצאו ששימוש בדגימות בלבד נוטה להשמע מלאכותי, וזו הסיבה שמרבית היצרניות משתמשות בטכנולוגיה נוספת בשם Physical Modeling שתפקידה לדמות באמצעות אלגוריתמים דיגיטליים תכונות אופי שונות של פסנתר רגיל כמו הדהוד של מיתרים בעלי צלילי Overtone משותפים או השפעה של לחיצה על פדאל ברמות שונות, כדי להעניק אופי צליל טבעי יותר.
מערכת זו נקראת "מנוע צליל", ולכל יצרנית גרסא ייחודית משלה שמטרתה לשלוט בדינמיקה של הצליל כך שהכלי יגיב באופן ריאליסטי כשהנגן מנגן חזק או חלש, לוחץ על הפדאל וכדומה. דוגמאות למנועים כאלה הם ה-Triple Strike Grand בדגמי הפסנתר החשמלי של Kurzweil או מערכת ה-AiR מבית Casio. כיום, עם שלל הפיתוחים הטכנולוגיים הבלתי פוסקים, גם פסנתר חשמלי זול יותר לרוב יספק צליל משכנע למדי אך היכולת שלו להגיב במדוייק לתנועות ולסגנון של הנגן תשתפר משמעותית ככל שתעלו בתקציב.
מקלדת
בעוד צליל הפסנתר הוא בעיקר עניין של טעם אישי, איכות המקלדת היא לרוב דבר שיותר קל להסכים עליו. כל חברה עושה שימוש במנגנון שונה כדי לחקות את תחושת הנגינה על פסנתר אקוסטי, מה שנקרא גם מנגנון "קלידים שקולים". כל חברה משתמשת בשמות שונים על מנת לתאר את המנגנונים האלו שלה, אבל נעשה להלן ההבדלים הכלליים ביניהם:
מערכת קלידים חצי שקולים(Semi-Weighted Action) - קלידי פלסטיק עם סוג המערכת הפשוט ביותר להפעלת לחץ על הקלידים, כך שיזכירו את תחשות הנגינה על פסנתר קלאסי - תוכלו למצוא מערכת כזו בקלידים מבית Ringway למשל. תתאים בעיקר למתחילים, מי שמעוניין בפסנתר חשמלי משוכלל מבלי לקרוע את הכיס או לצעירים שפסנתרים עם קלידים שקולים עשויים להקשות מדי על המפרקים שלהם ולעייף אותם מהר במהלך הנגינה.
קלידים שקולים מדורגים (Graded-Hammer Action) - המערכת הפופלרית ביותר כיום, נקראת לעתים גם Progressive Hammer. עושה שימוש במשקולות או קפיצים חזקים על מנת לספק התנגדות אופטימלית ותחושה ריאליסטית של מקלדת פסנתר. לרוב הקלידים יהיו עשויים פלסטיק עם חיפוי מסויים לחיקוי הטקסטורה של קלידי פסנתר אמיתיים. במקלדות אלו הקלידים הנמוכים ביותר יהיו כבדים יותר והם ייעשו קלים יותר ללחיצה ככל שתעלו לגבוהים - ממש כמו בפסנתר אקוסטי אמיתי.
קלידים שקולים (Weighted-Hammer Action) - מערכת שנועדה לדמות באופן הריאליסטי ביותר את מנגנון הפטישים בפסנתר אקוסטי אמיתי. בדרך כלל נעשה שימוש במנגנון אמיתי של פטישים שנעים כאשר לוחצים על הקלידים כדי להעניק להם תנועה משכנעת. לרוב הקלידים יהיו עשויים עץ וירגישו כבדים למדי - ללא ספק חוויית הנגינה האותנטית ביותר שנמצאת על פי רוב רק בדגמי פסנתר חשמלי יקרים.