אוזניות מוניטור: כך תבחרו את הכלי הנכון לעבודה
היצע האוזניות האדיר בימינו מותיר רבים באפילה לגבי הדגם הנכון עבורם. מבחינת אמנים, יוצרים ומפיקים הדבר קריטי אף יותר מכיוון שטיב העבודה שהם יבצעו באולפן ועל הבמה יהיה תלוי לעתים קרובות ביכולת שלהם לסמוך על הצליל שמגיע לאוזניהם ולבצע על בסיסו החלטות בזמן אמת.
כמו בכל תחום, לפני שנוכל לענות על השאלה הנצחית "איזה דגם הוא הטוב ביותר בשבילי?" נצטרך להבין לעומק מה השימוש שתרצו לבצע בה. ההבדלים בין הדגמים כוללים טכנולוגיות שונות והתאמות ספציפיות שהופכות כל זוג אוזניות לכלי המשרת באופן ייחודי את המטרה שלשמה הוא נוצר.
בעולם האודיו המקצועי, לאוזניות יש 3 מטרות עיקריות:
1. אוזניות מוניטור אולפניות - כל אמן מבצע זקוק למקור צליל דרכו יוכל לשמוע את עצמו באופן המיטבי (מה שמכונה בעגה המקצועית "מוניטור") והעבודה האולפנית אינה יוצאת דופן מהבחינה הזו. בין אם מדובר בהקלטה של להקה חיה, שדרן רדיו או מספר נגנים בנפרד בשיטת Overdub, ברוב המכריע של המקרים המבצעים יזדקקו לאוזניות מוניטור. זאת על מנת שיוכלו לשמוע את עצמם כמו גם אלמנטים חשובים נוספים כמו המוזיקה המתנגנת ברקע או המטרונום באופן שלא יגרום לצליל לחדור למיקרופון המקליט. חדירה של הפלייבק או המטרונום מהאוזניות למיקרופון דרכו האמן מקליט את הנגינה או השירה שלו תפגום בהקלטה ותקשה על הטכנאי לבצע את עבודת המיקס בבוא הזמן. בנוסף, לעתים קרובות בהקלטת שירה וכלים נעשה שימוש באפקטים שונים כמו Reverb או Compressor באופן זמני, כדי לספק לאמן קונטקסט וחוויית האזנה נעימה יותר במהלך הביצוע. לאחר ההקלטה האפקטים הזמניים הללו יוסרו ויתווספו מחדש בגרסתם הסופית רק אם וכאשר טכנאי המיקס המבצע יחליט שהם נחוצים. מהסיבות הללו, האוזניות הנפוצות והמתאימות ביותר לשימוש כמוניטור אולפני הן אוזניות קשת שמתלבשות סביב האוזן (הידועות בשם "Over-Ear") ומספקות רמת בידוד גבוהה כך שגלי הקול שבוקעים מתוכן לא יזלוג החוצה (ידועות גם בשם "אוזניות גב-סגור" או ". בתוך האוזנייה קיימים רכיבים בשם "דרייברים" שאחראיים על ייצור הצליל. ככלל אצבע, ככל שהדרייברים רחבים יותר, כך האוזניות יהיו מסוגלות לספק סאונד מפורט ומדוייק יותר - ולכן אוזניות אולפן Over-Ear בעלות שטח פנים רחב מעניקות ייצוג צליל טוב יותר משל אוזניות קומפקטיות יותר או אוזניות In-Ear.
2. אוזניות מוניטור במתיות - בהגברה של הופעות חיות לרוב נעשה שימוש ברמקול "מוניטור" אישי עבור כל נגן שמכוון כלפיו ומנגן גרסא מותאמת אישית של המיקס בין הכלים על הבמה. אולם השיטה הזו יוצרת כמה בעיות הקשורות באקוסטיקה על הבמה ואחד התפקידים המרכזיים של הסאונדמן הוא לפתור את הבעיות האלה. הבעיה העיקרית היא העובדה שכאשר מיקרופון מקבל בחזרה את הצליל שהוא עצמו ייצר, נוצר מעגל שידוע בשם "Feedback" ומביא לצפצוף מחריש אוזניים. התופעה הזו נלקחת בחשבון בתיכנון של עמדות הנגנים על הבמה ורבים מהמיקרופונים כוללים טכנולוגיות שונות כדי לנסות למגר אותה, אולם בפועל מיקום של מיקרופון ורמקול עבור כל נגן על הבמה עשויה להיות פעולה בעייתית בהרבה מכפי שהיא נשמעת. גם עם מיקומים אסטרטגיים שנבחרו בקפידה, לעתים קרובות לא נותרת לסאונדמן ברירה אלא לחתוך תחומי תדרים מסויימים באופן ש-"מעוות" מעט את הצליל היוצא מהמוניטורים של הנגנים כדי למנוע Feedback. בנוסף, הדבר מגביל את הטווח שהנגן או הזמר יוכל לנוע בו על הבמה תוך כדי שהוא שומע את עצמו באופן מיטבי. מכל הסיבות הללו לעתים קרובות אמנים מופיעים יעדיפו להשתמש באוזניות מוניטור In-Ear אלחוטיות קטנטנות שיושבות בתוך האוזן ומקבלות אות ישירות מהמיקסר של המועדון. הן דיסקרטיות כל כך שלעתים קרובות הקהל לא יוכל לשים לב אליהן והן נמנעות לחלוטין מכל הבעיות האקוסטיות שמאפיינות רמקול מוניטור מכיוון שגלי הקול שהן מייצרות נכנסים הישר אל תוך האוזן ולא מסוגלים לחדור למיקרופונים על הבמה.
3. אוזניות אולפן לצרכי מיקס / מאסטר - לאוזניות יש כמה חסרונות עיקריים כשזה מגיע לייצוג של המוזיקה המתנגנת. בגלל שהן נמצאות על האוזניים - להבדיל מרמקולים או מוניטורים אולפניים שיושבים מול המאזין, הן יעוותו מעט את תחושת המרחב. כאשר כלי נגינה הממוקם במרכז תמונת הסטריאו בעבודה עם מוניטורים אולפניים ישמע כאילו הוא נמצא מול המאזין, באוזניות הוא ישמע כאילו הוא נמצא בין האוזניים. בגלל שהאוזניות ממוקמות קרוב כל כך לתעלת האוזן, הן מקצינות מעט את התדרים הגבוהים - מה שגורם לחברות אוזניות רבות לפצות על כך באמצעות פילטרים שמנמיכים את טווח התדרים העליון. תדרי הבס לא מרעידים את בית החזה בהאזנה דרך זוג אוזניות כמו שהיו אילו היו בוקעים דרך זוג מוניטורים ועל כך מפצות היצרניות על ידי הדגשה של התדרים הנמוכים. מכל הסיבות הללו ועוד, אוזניות לעתים קרובות ייצגו את הצליל באופן מעוות במקצת שיקשה על טכנאי המיקס או המאסטרינג לבצע החלטות שונות בעבודת העריכה. למרות זאת, יש להן מספר יתרונות שהופכות אותן לכלי בלתי נדלה עבורם. היתרון העיקרי של אוזניות הוא שהן מקצינות אלמנטים עדינים במיקס שייתכן והיה קשה לשמוע דרך מוניטורים. התכונה הזו עוזרת לטכנאי לאתר פגמים בהקלטה ומספקת נקודת התייחסות נוספת וחשובה במהלך העבודה. להבדיל מאוזניות מוניטור, שלרוב יידרש מהן להיות מבודדות ככל האפשר, בעבודת המיקס או המאסטר לא מתבצעת הקלטה ולכן שימוש באוזניות אטומות פחות היא אופצייה הגיונית. אוזניות "פתוחות" (נקראות גם "אוזניות גב-פתוח" או "Open-Back") הן האוזניות המתאימות ביותר לצרכים של טכנאי הסאונד, כאלה שמאפשרות לאוויר לצאת ולהיכנס. הן לא יהוו אוזניות מוניטור אופטימליות מחשש לזליגה, אבל הזרימה החופשית יותר של גלי הקול פנימה והחוצה מאפשרת לתמונת הסטריאו להשמע שהן מספקות להישמע טבעית יותר והן מעניקות על פי רוב צליל מאוזן ונאמן יותר למקור.
באולפנים מסחריים, לרוב חדר ההקלטה יהיה מופרד לחלוטין מהחדר בו מתבצעת עבודת המיקס או ה-"Control Room" ובסביבה כזאת הדבר ההגיוני ביותר הוא להחזיק לפחות זוג אוזניות אחד מכל סוג. אולם באולפנים ביתיים, האמנים המקליטים בדרך כלל נמצאים באותו החדר בו יושב הטכנאי או שהמפיק עצמו הוא גם האמן המקליט. לכן אם אתם מתכננים את הקנייה של זוג האוזניות הראשון והיחיד שיהיה באולפן שלכם לתקופה הקרובה, ייתכן שזוג אוזניות מוניטור אטומות בעלות גב-סגור יהיו הבחירה הנבונה. הן יאפשרו לכם להקליט באופן שלא ייפגום בהקלטה וגם להפיק וליצור בלילה מבלי להעיר את השכנים. הן יכולות לספק מענה לעבודה האולפנית במחיר שמתגמד ליד המחיר הכולל של זוג מוניטורים וטיפול אקוסטי לחדר שיגרום להם להישמע במיטבם.
למידע נוסף לגבי בחירת אוזניות אולפן, מוזמנים לשוטט בקטגוריית אוזניות האולפן שלנו ולקרוא את מדריך הקנייה או להתקשר אלינו ונשמח לייעץ.