איך בוחרים מגאפון


מגאפון
מקורו של המגאפון לא ידוע בוודאות, אך ישנן מספר עדויות לכך שקונוסים להגברת דיבור היו בשימוש עוד בימי יוון העתיקה. המונח "מגאפון" נטבע על ידי תומס אדיסון ב-1878, כאשר ניסה לפתח מכשיר עזר לכבדי שמיעה.


שימוש במגאפון מגביר את הצליל ב-3 דרכים עיקריות:

1. עכבה אקוסטית היא מונח שמתאר את ההתנגדות של אוויר או תוך אחר לגלי קול. כאשר אנו מדברים, העכבה האקוסטית שסביב גלי הקול וחלל הפה נמוכה מזו של האוויר שסביבינו. כאשר גלי הקול יוצאים מפינו אל האוויר שבחוץ הם נאלצים להתמודד עם עכבה אקוסטית גבוהה יותר, והשינוי הזה מביא לירידה בעוצמה. בשימוש במגאפון, הדובר מתאים את העכבה האקוסטית של סביבת מיתרי הקול לעכבה של האוויר שבחוץ וכך מתקבלת עוצמה גבוהה יותר.


2. באופן רגיל, הגלים שמפיקים מיתרי הקול שלנו מתפזרים כך שניתן לשמוע אותם באיזור די רחב סביבינו, אך באף נקודה בטווח הזה הקול לא יהיה עוצמתי באופן מיוחד. במהלך שימוש במגאפון, צורת הקונוס של המכשיר ממקדת את גלי הקול לכדי עלומה צרה יותר. הפיזור הכיווני הזה של גלי הקול מצמצם את הטווח בו יוכלו לשמוע אותנו לכדי איזור צר בהרבה, אולם המיקוד שלהם אומר שעוצמת הצליל באיזור זה תהיה גבוהה משמעותית מכיוון שמספר רק יותר של גלי קול מגיעים אליו.

3. בשנות ה-50' וה-60' החלו להתפתח מגפונים שכוללים גם הגברה אלקטרונית פנימית עם טביעת רגל קומפקטית ומשקל נמוך מספיק כדי להיות ניידים. מערכות הגברה היו קיימות עוד זמן מה לפני כן, אולם הצורך בשילוב של מיקרופון, מגבר וסוללה במכשיר אחד שניתן לשאת ביד היה בעייתי. השילוב בין המערכת האלקטרונית לקונוס המגאפון הסטנדרטי הצליח להביא את העוצמה של המכשירים האלה למעל 90 דציבל, בעוד עוצמת דיבור סטנדרטית של בני אדם נעה בין 50 ל-60 דציבל ורעשים שמעל ל-80 דציבל עלולים לגרום נזק לשמיעה.

 

כך תבחרו מגאפון המתאים לשימוש שלכם

דגמי המגפון השונים מתבדלים אחד מהשני בכמה פרמטרים עיקריים, ביניהם: הספק חשמלי, סוג הבטריות הנדרשות, צורת הקונוס, משקל, מיקום המיקרופון ופונקציות נוספות כמו אזעקה מובנית או יכולת הקלטה. בפסקאות הבאות נפרט על מספר שימושים שונים של מגאפונים והפרמטרים שכדאי לקחת בחשבון כאשר רוכשים מגאפון לצרכים הללו.

ראשית יש לקחת בחשבון את השטח עליו מפוזר הקהל שלכם. כאמור פיזור גלי הקול של מגאפונים הוא כיווני במיוחד, מה שאומר שאם הקהל שלכם משתרע על פני שטחים רחבים - מגפון עשוי להיות פיתרון לא יעיל. המאזינים הנמצאים באיזור אליו מופנה הקונוס ישמעו את הדברים באופן ברור ואלו הנמצאים סביב יתקשו לשומעם. במידה ואתם מעוניינים לבצע שימוש סטטי ויש באפשרותכם לספק חשמל לאיזור, מערכת הגברה סטנדרטית כנראה תהיה הפיתרון האידיאלי עבורכם. גם בידורית ניידת עשויה להעניק יתרון על פני מגפון מבחינת שטח הפיזור, אך העוצמה שלה תהיה מוגבלת אף היא בגלל גודל הסוללה וגם הדגמים היקרים ביותר יתאימו לקהלים של עד 80 איש לכל היותר.

במידה והגעתם למסקנה שמגאפון ידני קופמקטי הוא כל מה שאתם צריכים, מומלץ לבחור את מיקרופון בעל הספק עבודה שיתאים לגודל הקהל באירוע. נתון ההספק נמדד בוואט (W) ומסמל את האנרגיה כמות האנרגיה שעוברת במכשיר בזמן נתון והיא בעלת השפעה רבה על העוצמה אותה המגאפון יוכל להפיק. מגפונים נעים בטווח שבין 5 ל-50 וואט. בעבודה בשטחים פתוחים, גלי הקול מתפזרים בחלל באופן רחב יותר ולכן לא מומלץ לעבוד עם מגאפון של מתחת ל-10 וואט בשימוש חיצוני. לשימוש באיזורים גדולים במיוחד כמו אצטדיונים או הפגנות ענק, מומלץ להשתמש במגאפון של 25 וואט לכל הפחות. פרט נוסף שיש לקחת בחשבון בהקשר זה הוא מהירות התרוקנות הסוללה, שתהיה גבוהה יותר ככל שההספק גבוה יותר. לכן ייתכן שבעבודה עם קהלים קטנים לאורך זמן ממושכים במיוחד כמו פעילויות או הפגנות ארוכות, הספק נמוך יהיה בחירה חכמה יותר. עם זאת, כלל אצבע בעולם ההגברה באופן ככלי הוא תמיד לבחור ברמת הגברה מעט גבוהה יותר מהדרוש, זאת כדי להימנע מהפתעות ונזק לציוד שעלול לקרות בעבודה בעוצמה גבוהה במיוחד.

צורת הקונוס (או ה-"פעמון") של המגאפון גם היא משחקת תפקיד חשוב באופן העבודה איתו. מגאפונים בעלי פעמון עם היקף גדול יותר מפזרים את הצליל על פני שטח גדול יותר אך יספקו צליל חלש יותר עבור כל נקודה בשטח הזה. מגפונים עם פעמון צר יותר ממקדים באופן יעיל יותר את גלי הקול, מה שאומר שהם יכסו שטח קטן יותר אך יישמעו עוצמתיים יותר בכל רחבי השטח הזה ולכן פעמון צר מתאים לפיצוי על הספק נמוך יחסית.

למידע נוסף על בחירת המגאפון המתאים עבורכם, אתם מוזמנים לקרוא את המדריך שלנו בקטגוריית המגפונים. לייעוץ מותאם אישית תמיד תוכלו לפנות אלינו באמצעות עמוד ה-"צור קשר" באתר, בטלפון או בסניפים.

דלג לתוכן מרכזי