בוחרים בידורית נטענת: היתרונות, החסרונות והאלטרנטיבות
ההתפתחויות הטכנולוגיות של העשורים האחרונים הביאו לאינפלציה בתחום הרמקולים הניידים. הם נמכרים או מחולקים כמתנות באין-ספור עסקים, מחנויות צעצועים דרך חברות סלולר ועד תחנות דלק. הפופולריות הזו ממחישה, ככל הנראה, את מגוון השימושים הרחב של המוצרים האלו. האזנה למוזיקה עם חברים על חוף הים, אירוע בת מצווה של הבת או ערב קריוקי הם רק כמה דוגמאות לסיטואציות יום-יומיות שמצריכות עבודה עם רמקול.
אבל האם עצרתם לשאול את עצמיכם למה דווקא בידורית ניידת? והאם זה הכלי האידיאלי עבורכם? בפסקאות הבאות ננסה לספק סקירה מקיפה של המוצרים הללו וגם להסביר למה יכול להיות שבידורית נטענת היא לא הפיתרון המוצלח ביותר עבורכם.
אחד הפרמטרים העיקריים שמבדילים בין דגמי רמקולים שונים הוא הקוטר של "אלמנט הוופר". האלמנט, שידוע גם בשם "מימברנה", הוא הרכיב בתוך הרמקול הממוקם ממש מתחת לרשת שלו ורועד כתוצאה מהתנגשות של שדות אלקטרו-מגנטיים, כאשר תנועתו מייצרת את הצליל. במרבית הרמקולים משולבים זוג אלמנטים כאלו, כאשר אחד מהם יהיה אחראי על ייצור של תדרים נמוכים והאחר יפיק את התדרים הגבוהים של המוזיקה. האלמנט שאחראי על התדרים הגבוהים נקרא "טוויטר" (Tweeter) וזה שעל הנמוכים נקרא "וופר" (Woofer). על פי הוופר נהוג לאפיין את גודל הרמקול. הקוטר של האלמנט נמדד באינץ', וכך בידורית בעל אלמנט וופר של 12" יכול להיקרא גם "רמקול 12 אינץ'".
המונח "רמקול נייד" הוא כללי ומתאים לתיאור של כל רמקול הכולל סוללה פנימית ולא מצריך חיבור קבוע לחשמל, אולם עבור דגמים שאלמנט הוופר שלהם הנו בקוטר 6" או יותר נהוג להשתמש במונח "בידורית" - ובדגמים האלו נתמקד במאמר הבא. ככל שהאלמנט גדול יותר, כך עוצמת הצליל שהוא מייצר תהיה גבוהה יותר על פי רוב והוא יהיה מסוגל להפיק טווח רחב יותר של תדרים.
למי מתאימה בידורית נטענת
רמקולים ניידים יהוו מתנה נהדרת עבור ילדים צעירים. הם פשוטים לשימוש, קומפקטיים ונמכרים במחירים נוחים. אולם עבור מי שזקוק לפיתרון מקצועי, לעתים קרובות לא תהיה ברירה אלא לרכוש בידורית ניידת, עם טביעת רגל גדולה יותר ועוצמת עבודה גבוהה בהרבה.
מרצים, מפעילים ומדריכים - אם העבודה שלכם כרוכה בדיבור מול קבוצות גדולות של אנשים, כנראה שפיתרון הגברה כלשהו יהפוך את החיים שלכם קלים בהרבה - ולעתים הוא יהיה הכרחי אם תרצו לשמור על הקול שלכם. בידורית נטענת עשויה להוות פיתרון טוב עבור אנשי מקצוע מהסוג הזה, שמרצים בפני קהלים של 20-30 איש או יותר. למרות שרמקול שמסוגל להישמע לאוזני מספר כזה של אנשים עלול להיות מעט מסורבל - כך שהוא עלול להיות בעייתי עבור מדריכי טיולים - הוא יתאים להגברת הרצאות, הפעלות בימי הולדת ועוד.
קריוקי לילדים - כמו שהזכרנו בתחילת המאמר רמקולים ניידים הם מתנות פופולריות לילדים צעירים, והעובדה שבידוריות ניידות מגיעות על פי רוב גם עם מיקרופונים אלחוטיים באריזה הופכת אותן למתנה מלהיבה עוד יותר. רמקול Bluetooth קומפקטי נוטה להיות קטן וחלש מדי כדי להגביר מוזיקת רקע ושירה מתוך מיקרופון במקביל. בידורית נטענת לעומת זאת מאפשרת להרים ערב קריוקי רק באמצעות הרכיבים שמגיעים בקופסא.
הגברת אירועים - לשימושים כמו הגברת נואמים באירועים משפחתיים או ימי הולדת, בידורית ניידת עשויה להוות אופצייה מוצלחת. אם תהיה לכם גישה לשקע חשמל במקום האירוע ייתכן שרמקול מוגבר סטנדרטי ייתן לכם רמת אמינות ואיכות שמע גבוהות יותר, אך אם האירוע ממוקם בשטח פתוח הרי שבידורית היא בחזקת הפיתרון האפשרי היחיד - מכיוון שהיא לא מצריכה חיבור קבוע לחשמל. כאמור, מרבית הדגמים מגיעים עם מיקרופונים כבר בקרטון כך שלא יהיה לכם כל צורך בציוד נוסף.
מסיבות ריקודים - מסיבות ריקודים עם מוזיקה חזקה הן ככל הנראה נקודת התורפה של בידוריות נטענות. בעוד בידוריות בהחלט מסוגלות להתאים למסיבות עד גודל מסויים, חשוב לזכור שמכשירים שפועלים באמצעות סוללה נטענת לעולם לא יוכלו להגיע לעוצמה זהה לשל מכשירים בעלי חיבור קבוע לחשמל. משקל, ניידות וגודל הם כמה מהמגבלות אליהן כפופים מכשירים ניידים שלא מאפשרים להם לעבור הספק עבודה מסויים, והם נוטים להישרף בקלות כאשר הם עובדים על קצה גבול היכולת שלהם במשך זמנים ממושכים. מהסיבות האלו, רמקולים מוגברים (כאלה עם חיבור קבוע לחשמל) כנראה יהוו אופצייה טובה יותר משמעותית מבידוריות עבור מסיבות ריקודים של עשרות אנשים. אם המסיבה מתקיימת בשטח פתוח, ייתכן שגנרטור ורמקול סטנדרטי יהיה פיתרון מוצלח.
מוסיקת רקע - לנגינה של מוסיקת רקע - כמו הרבה שימושים אחרים שלא מצריכים עוצמת עבודה אסטרונומית, בידורית נטענת היא אופצייה טובה. הן מתאימות במיוחד לעבודה בשטחים פתוחים עם מצברים שמסוגלים לפעול על פי רוב עד 6 שעות בעוצמה גבוהה. כל עוד אין צורך לכסות לחלוטין קבוצות גדולות של בליינים רועשים אלא רק להעניק מוסיקת רקע עדינה לאירוע או בילוי, בידורית נטענת תעשה את העבודה נהדר.
היתרונות של בידורית נטענת
בידוריות ניידות תמיד יהוו פיתרון זול יותר מאשר רכישה של כל אחד מהרכיבים שלהן בנפרד, אך איכות השמע לרוב תהיה נמוכה יותר בהתאם.
בהגברה של אירועים ומופעים, על פי רוב נעשה שימוש במערכת הגברה שלמה המורכבת מזוג רמקולים ומיקסר. המיקסר משמש "נתב", אליו ניתן להזרים את מקורות האודיו השונים ביניהם מיקרופונים, טלפונים ניידים, מחשבים, כלי נגינה ועוד והוא יישלח שילוב של כל אלו יחד אל הרמקולים. כאשר עובדים ללא מיקסר, אנו תלויים בפונקציות של הרמקול עצמו ולעתים קרובות הוא יכלול כניסה אחת או 2 בלבד. אם תרצו לחבר מקור נוסף או להיות מסוגלים לשלוט בעוצמה של כל מקור בנפרד לעתים קרובות תהיו חייבים לרכוש מיקסר חיצוני.
בידוריות נטענות לעומת זאת, שמתוכננות לספק את כל הרכיבים הדרושים להגברה בחבילת "הכל-כלול", כוללות על פי רוב מיקסר פנימי. העובדה הזו תאפשר לכם בדרך כלל לחבר 3, 4 או יותר מקורות אודיו במקביל אל הרמקול ולשלוט באופן עצמאי בעוצמה של כל אחד מהם. בנוסף, מרביתן מגיעות עם מיקרופון אלחוטי אחד או 2 כבר מהאריזה כך שלא תיאלצו לקנות מיקרופונים או לבזבז עליהם כניסות מיותרות כדי להרים אירוע או ערב קריוקי.
יתרון נוסף של בידוריות ניידות הוא שהן כוללות בדרך כלל מגוון רחב של אפשרויות לנגינת מוזיקה ממקורות חיצוניים. כך למשל כמעט כל בידורית בשוק כוללת את השילוב הקבוע של רדיו FM מובנה, חיבוריות Bluetooth לעבודה עם טלפונים ניידים, טאבלטים וכדומה, כניסת USB לנגינת מוזיקה מתוך התקני דיסק-און-קי וחריץ לכרטיסי זיכרון SD. בנוסף, המיקסר המובנה שלהן בדרך כלל יכלול מגוון חיבורים רחב יחסית ביניהם RCA, PL, XLR ו-3.5 מ"מ כך שתוכלו לחבר אליהם כמעט כל מכשיר באמצעות כבל מתאים.
בידוריות נטענות מסוגלות לספק בדרך כלל עד כ-6 שעות עבודה רצופות בעוצמה גבוהה, מה שיספיק עבור רוב האירועים. הן מתאימות לשימוש בכל מקום, בין אם בתוך מבנים או בשטחים פתוחים ומשאירות אתכם מוכנים כמעט לכל סיטואציה בזכות כמות האופציות לחיבור של מקורות חיצוניים במידת הצורך. הן נוטות להיות זולות באופן משמעותי מאשר רכישה של כל אחד מרכיביהן בנפרד. על אף שעבודה עם מערכת הגברה סטנדרטית כנראה תעניק איכות שמע גבוהה יותר, בידורית נטענת לרוב תהיה טובה מספיק עבור מי שאיננו מוסיקאי מקצועי.
החסרונות של בידורית נטענת
כמו שהזכרנו בפסקאות הקודמות, בידוריות ניידות לא תוכננו להיות מערכות השמע האידאליות, אבל הן מהוות פיתרון טוב לסיטואציות מסויימות. גם הבידוריות היקרות ביותר כפופות למספר מגבלות שלא מאפשרות להן להגיע לרמת ביצועים דומה לשל רמקולים מוגברים.
בגלל הצורך בניידות, בידוריות זקוקות למצבר. על מנת לאפשר ניוד נוח של המוצר, יש צורך להשתמש במצבר קל וקומפקטי ככל האפשר מה שמציב מגבלות מסויימות מבחינת היכולות שלו. כפועל יוצא של העובדה הזו, מגברים של בידוריות ניידות עובדים בהספקים נמוכים יחסית. למרות שיצרנים רבים מצהירים על הספקי עבודה של 300, 400, 500 ולעתים גם 1,000 וואט, חשוב להבין שהמספרים הללו מייצגים את נתוני ה-"Peak" של המוצר. אל נתוני ה-Watt Peak מגיעים באמצעות מדידה של ההספק ברגעי מאמץ אינטנסיבי של המגבר. לעומת זאת, שיטת המדידה המהימנה והמקצועית ביותר של ציוד אודיו מקצועי (שנקראת גם "RMS" או "Continuous Watt") מערבת מדידה של הספק העבודה לאורך זמנים ממושכים וחישוב ממוצע.
בפועל, הספק העבודה ה-"אמיתי" (RMS) של בידוריות לעולם לא יעלה על 150-180 וואט. זאת בגלל שמצברים שיאפשרו עבודה בהספקים גבוהים מאלו יהיו כבדים מכדי לאפשר ניידות של הבידורית.
בנוסף למגבלה על הספק העבודה, בעבודה עם מצברים מהסוג שנמצא בבידוריות ניידות ישנן מספר בעיות שעלולות להתעורר עם השנים. על פי רוב, מצברים של בידוריות מסוגלים לפעול בין 3 ל-4 שנים לכל היותר לפני שיצריכו החלפה. על פי רוב החלפה של המצבר לא יקרה מאוד ומסתכמת במאות שקלים בודדים, אך זה הוא בהחלט שיקול שיש לקחת בחשבון. בנוסף, בידוריות לא כוללות מנגנונים מחוכמים לשמירה על חיי המצבר וכל טעינה עודפת שלהן עשויה להרוס אותו לחלוטין.
בגלל שבידוריות משלבות מספר רב של פונקציות בחבילת "הכל כלול" במחיר נמוך, אפשר להבין מדוע כל אחד מהרכיבים שלהן יהיה באיכות ירודה יחסית לרכישה שלו בנפרד. לכן הן יספקו איכות שמע נמוכה יותר מאשר מרבית הרמקולים המוגברים. בנוסף, המחירים הנמוכים יחסית של בידוריות לא משאירים די תקציב לשילוב של מנגנוני הגנה מפני עומסים, קצרים וכדומה שנפוצים ברמקולים מוגברים - ולכן הן חשופות יותר לתקלות.
כאשר מקימים מערכות הגברה מקצועיות להופעות ואירועים, תמיד יש לקחת בחשבון את השימושים הקיצוניים ביותר שהמערכות יהיו חשופות אליהן ולדאוג שהן יהיו חזקות מספיק להישאר במיטבן גם במקרים אלה. חישוב לא נכון של הכוח הדרוש לאירוע יגרום למפעילים לא מיומנים להגביר את הצליל לעוצמה שעלולה לפגוע בציוד. בעבודה עם בידוריות, קל יותר לעשות טעויות כאלו בגלל היעדר ההגנות ומקרים של אלמנט טוויטר או מגבר שרוף הם נפוצים יחסית.
לסיכום
מרבית הבידוריות הן מוצרים זולים ממפעלים עלומי שם במזרח הרחוק שמיובאות לארץ תחת מותגי מדבקה שונים. בגלל הבלאי הגבוה שלהן, אם החלטתם שבידורית היא המוצר הנכון עבורכם - מומלץ לרכוש אותה מחנות מקצועית שמכירה מקרוב את כל הדגמים, תוכל לספק שירות תיקונים במקרה הצורך ומחזיקה חלקי חילוף עבורה באופן קבוע. רכישה של בידורית מתחנת דלק עשויה להיות נוחה יותר בהתחלה אך לגרום לכם לא מעט כאבי ראש מבחינת ההתנהלות במקרים של תקלות.
בידורית עשויה להוות פיתרון טוב במקרים בהם אתם זקוקים למערכת הגברה לקהלים של בין 30 ל-80 איש, באיזורים ללא גישה לשקע חשמל. כל שימוש אחר, לרבות הגברת הופעות או נגינת מוזיקה למסיבת ריקודים בעוצמות גבוהות, לרוב יעבוד טוב יותר עם רמקול מוגבר או שילוב של זוג רמקולים מוגברים ומיקסר.
נזכיר גם שישנה קטגוריה שלמה של רמקולים מוגברים זולים יחסית שבדומה לבידוריות, מגיעים עם מיקרופון אחד או שניים אלחוטיים כבר בקרטון, כוללים מיקסר פנימי עם מגוון חיבורים ונגן MP3 עם כניסת USB להתקני דיסק-און-קי וחריץ לכרטיסי זיכרון. בגלל היעדר הצורך במצבר, הם נוטים להיות אמינים יותר ולהעניק צליל מלא ועוצמה גבוהה יותר.
לייעוץ ספציפי תמיד נשמח לעמוד לשירותכם בטלפון, באמצעות מערכת ה-"צור קשר" באתר ובסניפים.