מיקרופון להקלטה עד 1,000 ש"ח: 5 דגמים מומלצים
מיקרופון להקלטה Lewitt LCT240 Pro
עד שנות השבעים המאוחרות, הקלטה של אודיו באיכות גבוהה יכולה הייתה להתבצע רק באמצעות שימוש במכונות Reel-To-Reel שעובדות על אותו עיקרון של קסטות רק עם סליל ארוך יותר באופן משמעותי ומהירות סיבוב גבוהה בהרבה שמעניקים להן איכות צליל טובה יותר. בגלל המחיר האסטרונומי של המכונות הללו באותה תקופה, בתוספת כמויות הסליל שנדרשו לצורך המשימה, אפשר היה למצוא אותן רק באולפנים מקצועיים.
מכשירי הקלטה שונים המבוססים על טכנולוגיית הטייפ היו פופולריים לכל אורך שנות ה-80', אך המהפכה האמיתי קרתה רק באיזור שנות ה-90', עם הכניסה לשוק של טכנולוגיית ההקלטה הדיגיטילית - ויותר מאוחר תוכנות ההקלטה הממוחשבות. היכולת להפוך הקלטות אודיו לאותות דיגיטליים הפכו את טייפ הסלילים לנחלת העבר והחל העידן בו אנשים יכלו לשמור הקלטות על גבי דיסקים או כוננים קשיחים.
המחירים של ציוד הקלטה צנחו מאז באופן משמעותי, וזה אומר שהקלטה של אודיו באיכות גבוהה לאפשרית לביצוע גם עבור חובבנים. אם יש לכם מחשב בבית, תוכלו לרכוש ערכת אולפן ב-1,000 ש"ח או פחות ולהקליט מוזיקה, פודקאסטים, הרצאות וכדומה באיכות שפשוט לא הייתה אפשרית עד 20 שנה בערך. אז מה באמת דרוש כדי להקליט?
תוכן עניינים
- מצרכים בסיסיים
- מחשב
- כרטיס קול
- תוכנת הפקה
- מקלדת שליטה
- אוזניות
- מוניטורים אולפניים
- מיקרופון להקלטה
- האם אני חייב כרטיס קול חיצוני כדי ליצור מוזיקה, הרצאות או פודקאסטים?
- 5 דגמים מומלצים של מיקרופון להקלטה עד 1,000 ש"ח
מצרכים בסיסיים
בפסקאות הבאות נפרט על המוצרים ההכרחיים להקלטה ביתית. אם אתם כבר בקיאים מספיק בנושא ורוצים לקפוץ ישירות להמלצות שלנו עבור מיקרופון להקלטה, הקליקו כאן כדי לדלג עליהן.
1. מחשב - הוא אבן הפינה עליה מבוססים מרבית אולפני ההקלטה הביתיים. למרות שישנם פתרונות נוספים שמאפשרים הפקה של אודיו באיכות גבוהה כמו מכשירי הקלטה שונים, סיקוונסרים וטייפ הסלילים שהוזכר קודם לכן, המחשב הוא הנפוץ מכולם. האספקטים החשובים העיקריים של מחשב אולפני הם זיכרון ה-RAM, עוצמת המעבד והדיסק הקשיח.
זיכרון ה-RAM הוא אלמנט קריטי מכיוון שהוא עלול להגביל אתכם מבחינת כמות הערוצים או כלי הנגינה שתוכלו להקליט, מספר האפקטים שתוכלו להריץ בעת ובעונה אחת ועוד. המינימום המוחלט לשימוש אולפני בימינו הוא זיכרון בנפח 4GB (ג'יגה-בייט), אולם אם מתאפשר לכם 8GB עדיפים בהרבה - ומכאן כמה שיותר, יותר טוב.
המעבד משחק גם הוא תפקיד חשוב ביכולת של המחשב להריץ פרוייקטים מוזיקליים שהופכים כבדים יותר ויותר ככל שמוסיפים אליו ערוצים וכלים לעיבוד אודיו - ולכן מומלץ ללכת על המעבד העדכני ביותר שתוכלו להשיג - i5 או שווה ערך לפחות, למרות שמחשב עם i7 או אפילו i9 ייתן לכם שקט מהצורך בשדרוג למשך שנים רבות קדימה.
כונן קשיח הוא חשוב לא רק כדי לאחסן את הפרוייקטים שתיצרו, אלא גם אוספים של סאמפלים, דגימות צליל, כלי נגינה וירטואליים ועוד שלרוב תופסים שטח רב ודורשים יכולת שליפה מהירה כשתרצו להפעיל אותם. כיום טכנולוגיית האחסון המהירה ביותר נקראת Solid State Drive (או SSD) ואם תוכלו להשיג כונן כזה - זה יהיה פיתרון אידיאלי. למרות זאת, הטכנולוגיה הזו עדיין יקרה משמעותית מהחלופות ולכן גם שימוש בכונן קשיח עם מהירות סיבוב של לא פחות מ-5,400 RPM (סיבובים / דקה) יעבוד, אולם אם תוכלו להשיג כזה של 7,200 RPM או יותר הדבר ייתן לכם חופש רב יותר ביצירה של פרוייקטים גדולים.
כרטיס קול Audient iD4
2. כרטיס קול - הוא הכלי שמהווה את לב האולפן הדיגיטלי המודרני. הוא מגיע במגוון רחב של סוגים ודגמים, אך על פי רוב מדובר במכשיר בגודל של בערך רבע קופסת נעליים המתחבר למחשב באמצעות כבל USB. המשימה העיקרית שלו היא לקחת את האות המגיע מכלי נגינה או מיקרופון להקלטה שנקרא גם "אות אנלוגי" ולהפוך אותו לזרם של 0 ו-1 שמחשבים מסוגלים להבין, שנקרא גם "אות דיגיטלי".
משימה נוספת שהוא אמון עליה היא הפעולה ההפוכה, של המרת צלילים המגיעים מהמחשב - בין אם מדובר על מוזיקה מתוך תוכנת הקלטה או סרטון YouTube - ולהפוך אותם לאות חשמלי אנלוגי שרמקולים מסוגלים לנגן. בנוסף ליכולת שלו להפוך אות דיגיטלי לאנלוגי ולהיפך, שהוא מבצע בעזרת רכיב שנקרא "ממיר", כרטיס הקול בדרך כלל יכלול גם רכיבים בשם "קדם-מגברים". תפקידו של הקדם-מגבר הוא להגביר את עוצמת האות של מיקרופונים שנקראת "Mic Level" לכדי עוצמת עבודה סטנדרטית של ציוד אודיו, הנקראת "Line Level" וגבוהה ממנה פי 1,000 לערך.
חשוב להבין שכל מחשב או לפטופ בימינו מגיע עם כרטיס קול מובנה בתוכו, על מנת שתוכלו לחבר אליו רמקולים ומיקרופון פשוט למחשב. כרטיס קול המיועד להקלטות, לעומת זאת, יאפשר המרה איכותית הרבה יותר של האות האנלוגי לדיגיטלי ולהיפך. בשילוב עם שאר יתרונות כמו מספר כניסות גבוהה יותר כך שתוכלו לחבר יותר מיקרופונים וכלי נגינה, קדם-מגברים טובים יותר, מגבר אוזניות מובנה ועוד - כרטיס קול ייעודי יאפשר לכם להאזין ולהקליט אודיו באיכות גבוהה פי כמה וכמה.
צילום מסך מתוכנת ההפקה Steinberg Cubase 10
3. תוכנת הפקה - בהקלטה למחשבים, העבודה על פי רוב מתבצעת בתוך תוכנה בשם "תחנת אודיו ממוחשבת" (Digital Audio Workstation או DAW) שתאפשר הקלטה, עריכה עיבוד ותיזמון של קטעי אודיו. ישנן מספר רב של חברות שמייצרות את התוכנות הללו, והידועות והנפוצות ביותר שבהן אלו Steinberg Cubase, Ableton Live, Avid Pro Tools ו-Apple Logic.
התוכנות שציינו כאן מהוות סטנדרט בתעשיית ההקלטות וסביר להניח שתמצאו אחת מאלו בכל אולפן מקצועי בעולם, אך מחירן על פי רוב בהתאם (למעט Logic הזולה מעט יותר שתתאים רק עבור משתמשי Mac). תוכנות זולות יותר ששוות בדיקה אף הן: PreSonus Studio One, FL Studio, Cockos Reaper ו-Tracktion T7 (עבורה יש גם גרסא בסיסית שניתנת להורדה חינמית לחלוטין). התוכנות הללו די דומות באופן פעולתן, ועלולות להיראות מסובכות מעט במבט ראשון אך באופן כללי יכולת התפעול וההתמצאות שלכם בתוכנה תקבע במידה רבה את טיב ההפקה שתהיו מסוגלים לבצע. בנוסף, רוב כרטיסי הקול מגיעים עם גרסא בסיסית של תוכנת הקלטה זו או אחרת שעשויה לחסוך לכם בהוצאות בשלב הראשוני.
אם כל מה שאתם צריכים זו תוכנת הקלטה פשוטה להקלטה של פודקאסטים, הרצאות או נאומים, ייתכן ש-Audacity תהווה אופציה טובה עבורכם. מדובר בתוכנה חינמית לחלוטין אך עוצמתית, פשוטה לתפעול באופן יחסי המאפשרת הקלטה באיכות גבוהה וכוללת מגוון אפשרויות עריכה ועיבוד. החיסרון העיקרי של Audacity הוא העובדה שהיא לא מאפשרת הקלטה של מספר ערוצים במקביל, מה שעלול להוות מכשול רציני במהלך הקלטה של מוזיקה אבל כנראה שיהיה בסדר גמור עבור הקלטת הרצאות ופודקאסטים.
מקלדת שליטה Akai MPK Mini
4. מקלדת שליטה - היא נראית כמו סוג של אורגן רק שהיא משוללת לחלוטין מכל אפשרות לייצר צליל. רוב מקלדות השליטה מתחברות למחשב בכבל USB או MIDI ותפקידן, כמו שאפשר להבין מהשם, הוא שליטה ותו לא. כיום, ישנן תוכנות שנקראות "כלי נגינה וירטואליים". חלקן עושות שימוש בדגימות מוקלטות מכלים אמיתיים. כך למשל כלי נגינה וירטואלי של פסנתר עשוי לכלול הקלטה של כל תו מפסנתר אקוסטי אמיתי במגוון רמות עוצמה. כאשר תחברו מקלדת שליטה ותלחצו על הקלידים שלה, התוכנה תתאים באופן אוטומטי את הצליל מספריית הדגימות המוקלטות שלה על פי התו עליו הקשתם ועוצמת הלחיצה שלכם.
ישנם כלי נגינה וירטואליים רבים ומגוונים מפסנתרים, דרך סינטיסייזרים, עד כלי קשת ותופים כך שעם אוסף רחב של כלים כאלה תוכלו ליצור קטעים מוזיקליים שלמים מבלי להזדקק אפילו למיקרופון להקלטה. רוב כלי הנגינה הוירטואליים הנם "Plug-Ins", מה שאומר שהם משתלבים בתוך תוכנת הפקה (DAW) וזקוקים לה כדי לרוץ. אם יש ברשותכם אורגנית או פסנתר חשמלי, רובם המכריע כולל חיבור USB שיחסוך מכם את הצורך לרכוש מקלדת שליטה ייעודית.
5. אוזניות - הן כלי שאף אולפן הקלטות, בין אם מקצועי או ביתי, אינו שלם בלעדיהן. מעבר לעובדה שהן מאפשרות נגינה, הקלטה והפקה בכל שעה ביום או בלילה מבלי לעצבן שכנים או בני משפחה, הן לעתים קרובות מאפשרות למצוא אלמנטים בהקלטה שלא ניתן היה לשמוע בלעדיהן. העובדה שהן יושבות כל כך קרוב לאוזן מבליטה פרטים עדינים יותר במוזיקה ומקלה על ביצוע של מגוון החלטות במהלך העבודה באולפן. כאשר מדובר על אוזניות שמטרתן העיקרית היא עבודה אולפנית, מומלץ להשתמש באוזניות אולפן ייעודיות שתוכננו על מנת לשקף את המוזיקה באופן מאוזן, מדוייק ונאמן למקור. זאת משום שאוזניות לשימושים כלליים נוטות לעתים קרובות להקצין תדרים מסויימים ולשכך אחרים כך שקשה לקחת על בסיסן החלטות לגבי המוזיקה שלכם.
6. מוניטורים אולפניים - הם רמקולים שתוכננו ספציפית לשימוש אולפני. בנוסף לעובדה שהם לרוב יהיו מסוגלים לספק טווח תדרים רחב בהרבה מרמקולים רגילים של מחשב, מה שהופך אותם למדוייקים יותר באופן משמעותי, הם מתוכננים בקפידה כדי לספק צליל שקוף שלא צובע את המוזיקה באופן זה או אחר - ולכן מאפשרים לבצע על בסיס הסאונד שלהם החלטות שונות ביתר ביטחון.
האופן שבו מוניטורים אולפניים ישמעו באולפן שלכם תלוי מאוד באקוסטיקה של החדר ולכן רבים טכנאי סאונד ומפיקים רבים גורסים שההשקעה הראשונית באולפן צריכה להיות טיפול אקוסטי מקיף. בגלל שעל פי רוב העלות הגבוהה של טיפול אקוסטי מקיף לחדר היא בעייתית עבור מי שעושה את צעדיו הראשונים בעולם הההקלטות, לכן רבים ממליצים למפיקים ויוצרים מתחילים לעבוד בשנים הראשונות עם אוזניות איכותיות בלבד. אחרים יאמרו שזו שטות וזוג מוניטורים הם כלי חשוב בכל מקרה. בשורה התחתונה, ההחלטה אם לקנות זוג מוניטורים או לא תלויה בכם ובגבוה התקציב שתקדישו לצורך בניית האולפן.
7. מיקרופון להקלטה - יוצרים אלקטרוניים יוכלו ברוב המקרים להסתדר בלעדיו, אבל עבור מי שמעוניין להקליט מוזיקה אקוסטית, שירה או כלי נגינה מיקרופון טוב להקלטה הוא הכרחי. אם יש ברשותכם כרטיס קול, תוכלו לחבר אליו כל מיקרופון שעולה על דעתכם אולם הדגם האידאלי של המיקרופון עבורכם תלוי במידה רבה במקור אותו תרצה להקליט.
הסוג הנפוץ ביותר לשימוש באולפן הוא מיקרופון קונדנסר בעל דיאפרגמה גדולה, בעל רמות רגישות ודיוק בפרטים שמתאימות להקלטות. התכונות האלה שלו הופכות אותו מתאים להקלטת מגוון רחב של מקורות צליל, משירה ועד כלי נגינה מכל הסוגים. בגלל שהוא ישמע מעולה כמעט עם כל מקור צליל ובמיוחד עבור שירה וקולות, אם תוכלו להרשות לעצמיכם רק מיקרופון אחד בשלב זה - מומלץ לבחור במיקרופון קונדנסר בעל דיאפרגמה גדולה - ואלו הדגמים בהם נתמקד בהשוואה הבאה. הקליקו כאן אם תרצו ללמוד על מיקרופון קונדנסר וסוגיו השונים.
האם אני חייב כרטיס קול חיצוני כדי ליצור מוזיקה, הרצאות או פודקאסטים?
התשובה לשאלה הזו תלויה במידה רבה באופי העבודה שלכם והסיגנון המוזיקלי שאתם מעוניינים ליצור. לא דרוש כרטיס קול חיצוני על מנת להתחיל לעבוד עם תוכנות הפקה ממוחשבות. כיום, מרבית תוכנות ההפקה הממוחשבות מגיעות עם מספר "כלי נגינה וירטואליים" מובנים וישנם גם כלים רבים שניתנים להורדה חינמית מהאינטרנט. בעזרת רמקולים פשוטים של מחשב ומקלדת שליטה תוכלו ליצור קטעים שלמים רק עם כרטיס הקול המובנה של המחשב שלכם.
אם אתם יוצרים מוזיקה אלקטרונית ללא שירה או כלים אקוסטיים כלל, סביר להניח שתוכלו לעבוד ללא כרטיס קול במשך השנה או השנתיים הראשונות בהן תתחילו להתנסות בעולם ההפקה. הבעיה העיקרית עם אופן העבודה הזה היא האיכות הירודה באופן יחסי בה תשמעו את המוזיקה שלכם, שתקשה עליכם לבצע החלטות שונות בתהליך הגימור והמיקס. בנוסף, כאשר תרצו להקליט שירה או כלי נגינה באופן מקצועי יותר, תזדקקו לכרטיס קול שיאפשר זאת.
אם כל מה שאתם מחפשים הוא הקלטה איכותית של קול - בין אם עבור הרצאות, סרטונים או פודקאסטים, ישנו פיתרון אחר ששעשוי לחסוך מכם הוצאה משמעותית. מיקרופון USB הוא מכשיר הכולל כרטיס קול פנימי ומאפשר חיבור של אוזניות ישירות אליו. בניגוד למיקרופונים רגילים שעושים שימוש ביציאת אודיו (XLR), מיקרופון להקלטה עם יציאת USB מסוגל להתחבר ישירות למחשב. הם פשוטים לשימוש ומספקים מענה איכותי להקלטת קול.
אם אתם מקליטים מוזיקה לעומת זאת סביר להניח שמספר מיקרופונים סטדנרטיים בשילוב עם כרטיס קול ייעודי יאפשרו לכם את הגמישות לה אתם זקוקים.
5 דגמים מומלצים של מיקרופון להקלטה עד 1,000 ש"ח
הכנו רשימה של 5 דגמי מיקרופונים אידאליים שיספקו לכם גמישות להקלטה של מגוון מקורות באולפן הביתי. כולם יישמעו מצויין עם שירה, קולות, הרצאות ונאומים ויתאימו גם להקלטה של מגוון רחב של כלי נגינה מגיטרה אקוסטית, מגברי גיטרה חשמלית או בס, תופים ופרקאשן ועד כלי נשיפה.1. Alctron MC001W
מחיר בעת כתיבת המאמר: 399 ש"ח
הוא המיקרופון הזול ביותר ברשימה שלנו אך לאו דווקא הגרוע ביותר. Alctron היא חברה סינית שמייצרת אביזרי אודיו ביחסים מעולים של תמורה למחיר, והמיקרופון הזה לא יוצא דופן מהבחינה הזאת. דיאפרגמה גדולה אמיתית של 34 מ"מ מעניקה לו צליל מלא ו-"גדול מהחיים" והוא שקט יחסית עם יחס טוב למחיר של אות לרעש (70dB). בנוסף לעובדה שהוא מתאים למגוון רחב של מקורות, משירה ועד תופים, הוא מציע גם אפשרות החלפה של מרקם הקליטה שלו: חד-כיווני (Cardioid) יספק הגנה מסויימת מהחזרי הקירות בחדרים שלא עבור טיפול אקוסטי בעוד מרקם קליטה בצורת הספרה 8 (Figure 8) ומרקם קליטה רב-כיווני (Omnidirectional) יתאימו להקלטת דואטים או מקהלות כמו גם לשימוש כמיקרופון חדר באולפנים עם אקוסטיקה מחמיאה. מגיע עם בולם זעזועים ומזוודת אחסון קשיחה.
2. Audio-Technica AT2020
מחיר בעת כתיבת המאמר: 494 ש"ח
מדובר באחד המיקרופונים להקלטה בתקציב נמוך הפופולריים בעולם. הוא לא מעמיס בפונקציות מסובכות, בעל מרקם קליטה חד-כיווני ומעניק צליל בהיר וצלול. הוא מציע יחס מעט טוב יותר של אות לרעש (74dB) מאשר הדגם הקודם ברשימה ומסוגל לעמוד ברמות SPL מרשימות יחסית של 144dB, מה שאומר שהוא יעבוד לא רע גם על מגברים או בהצבה קרובה על סקציות נשיפה רועשות. מנגנון הדיאפרגמה שלו תוכנן במשקל קל במיוחד כדי לספק ייצוג הדוק של גלי קול ותגובה טובה לכל אורך ספקטרום התדרים. מגיע עם מתאם מתכוונן לסטנדים למיקרופון וקייס רך לאחסון.
3. sE Electronics X1A
מחיר בעת כתיבת המאמר: 500 ש"ח
מיקרופון קונדנסר רגיש וחד-כיווני שמבודד כהלכה את מי ששר מולו מרעשי רקע. הוא מסוגל לעמוד ברמות SPL של עד 130dB אבל כולל מנגנון הנחתה שמנמיך את המקור המוקלט ב-20 דציבל ולכן יתאים לכל מקור שמגיע עד 150dB. מציע יחס אות לרעש טוב יותר משל שני המתמודדים האחרונים ברשימה (78dB) מה שהופך אותו לשקט והנקי ביותר מביניהם, ופילטר Low Cut מובנה לחיתוך תדרים מתחת ל-100Hz שעלולים להביא לצליל עכור ומרוח - במיוחד באולפנים ביתיים ללא טיפול אקוסטי. בדומה לרוב המכריע של המיקרופונים בטווח המחיר הנמוך הוא מקצין מעט את תחום התדרים העליון, אך הוא עושה זאת באופן טבעי למדי שמקל גם על העריכה עם איקוולייזר מאוחר יותר במידת הצורך. מגיע עם ראש לסטנד מיקרופון ומתאם להברגות צרות יותר.
4. Behringer B-1
מחיר בעת כתיבת המאמר: 730 ש"ח
Behringer היא חברה שצברה במשך שנים רבות מוניטין עולמי של תמורה טובה למחיר וה-B-1 מהווה את אחת הבחירות המוצלחות של מיקרופון להקלטה בטווח המחיר שלו. הוא נשמע שקוף ובהיר עם יחס אות לרעש טוב יותר משל כל המתמודדים הקודמים ברשימה (81dB), מסוגל לעמוד בעוצמה מקסימלית של 138dB (או 148dB בהפעלה של מנגנון הנחתה מובנה) מבלי לייצר עיוות ורעשים וכולל פילטר שניתן להפעלה בלחיצת כפתור לסינון של רחשים בטווח התדרים שמתחת ל-75Hz. מעניק תדרים נמוכים עשירים ומלאים ומגיע ישירות מהקופסא עם בולם זעזועים, מגן רוח ומזוודת אלומיניום לאחסון.
5. Lewitt LCT 440
מחיר בעת כתיבת המאמר: 999 ש"ח
ה-LCT 440 הוא מיקרופון להקלטה שמסוגל להתחרות ראש בראש גם עם מיקרופונים שעולים כמעט כפול ממנו. החברה האוסטרית שמה לה למטרה לספק את היחס הגבוהה ביותר של תמורה למחיר בשוק, והדבר ניכר כבר מהמעטפת החיצונית שלו שעשויה מתכת אבץ יצוקה והעיצוב האלגנטי שלו. הוא שקט ביותר (עם יחס אות לרעש של 87dB) ויעמוד בפני כל מקור צליל שתזרקו עליו עד 140 דציבל, מבלי לייצר רעשים. עושה שימוש באותה קפסולה שנמצאת גם אצל אחיו הגדולים והיקרים יותר בסדרה ומעניק רמת פירוט גבוהה ושקיפות יוצאת דופן, עם מרקם קליטה חד-כיווני שיעזור להתמודדות עם החזרים מהקירות בחדרים עם מאפיינים אקוסטיים בעייתיים. מגיע עם בולם זעזועים, מסך מגנטי להגנה מפני רעשי נפץ שנוצרים מהגיית אותיות כמו ס' או פ', מגן רוח ספוג וקייס רך.