5 דגמי מקלדת שליטה מומלצים לאולפן הביתי
מקלדת שליטה מהווה את אחד הכלים המרכזיים בהליך הכתיבה של יוצרים ומפיקים בסביבת אולפן ההקלטות של ימינו. המשקל הנמוך הופך אותן לפיתרון מעולה גם עבור קלידנים מופיעים, שמסוגלים להפיק מהן מגוון צלילים אין-סופי בלוויית מחשב נייד.
שליטה בתוכנות הפקה
מעבר לגמישות שמקלדות שליטה מעניקות בזכות יכולת עבודה עם מגוון רחב של כלי נגינה פיזיים ווירטואליים, כל מקלדת שליטה בימינו כוללות אוסף של כפתורים ומכוונים שמאפשרים לכם לבוא במגע פיזי עם תוכנות ההפקה וה-Plug-Ins שלכם. בין הפונקציות שמשולבות במרבית הדגמים תמצאו כפתורי Play ו-Pause, כפתורי Undo ו-Save, פיידרים לשליטה בעוצמות הערוצים, מכוונים שמאפשרים מיפוי לפרמטרים של אפקטים וכלי נגינה וירטואליים ועוד.
גודל המקלדת
אם אתם עומדים לרכוש את מקלדת השליטה הראשונה שלכם, שווה להעריך את השימושים העיקריים שתעשו בה ולבחור דגם שישרת אותם באופן המיטבי. רוב סדרות מקלדות השליטה מגיעות ב-4 מידות שונות: 25, 49, 61 או 88 קלידים. הדגמים הגדולים ביותר בדרך כלל כוללים מנגנוני "קלידים שקולים" לחיקוי התחושה של נגינה על פסנתר אקוסטי. עם זאת, עבור מי שמחפש מגע של פסנתר אמיתי, לעתים קרובות פסנתר חשמלי פשוט שניתן לחבר למחשב בכבל USB יהיה זול יותר מאשר רכישה של מקלדת שליטה עם קלידים שקולים.
ככלל אצבע, לא היינו ממליצים לאף מפיק או יוצר לעבוד עם מקלדת של מתחת ל-49 קלידים אלא מטעמי ניידות. מקלדות של 25 קלידים הן מגבילות במיוחד מבחינת היכולת שהן מעניקות לבצע תפקידים ולבטא רעיונות מוזיקליים. דגמים הכוללים 25 קלידים בלבד לעתים קרובות מתוכננים ספציפית לניידות מקסימלית והדבר בא על חשבון איכות המוצר ומגע הקלידים. אם אתם מעוניינים לקנות מקלדת שליטה במיוחד כדי לטייל איתה ועם הלפטופ בתיק גב לעומת זאת, 25 קלידים עשויים להוות בחירה טובה.
עובדה נוספת שחשוב להיות מודעים אליה לגבי מקלדות שליטה קומפקטיות, היא הנטייה שלהן לעשות שימוש בקלידים מוקטנים, או "Mini Keys", שעלולים להרגיש לא טבעיים עבור מי שיש לו רקע ארוך שנים בנגינה על קלידים. עם זאת הם בעלי יתרון משמעותי בכל הנוגע לניידות ועשויים להיות פשוטים יותר לנגינה עבור קלידנים מתחילים או מוסיקאים שקלידים אינם הכלי הראשי שלהם, כמו גיטריסטים או בסיסטים.
פדים
מרבית מקלדות השליטה בקטלוג שלנו כוללות טבלאות של פדים עשויים גומי שנועדו לתיפוף באמצעות האצבעות ויצירה של מקצבים. בעוד פדים כאלה עשויים להיות נוחים יותר בעבודה עם כלים כמו מכונת תופים או סאמפלרים, ישנם הבדלים משמעותיים באופן שבו הפדים של מקלדות שונות מגיבים למגע.
באופן כללי, ככל שהממקלדת תהיה יקרה יותר כך הפדים שלה יציעו בדרך כלל חווית תיפוף חלקה יותר עם רגישות גבוהה. הם עשויים להוות תוספת מעולה למערך האולפן הביתי שלכם, אם כי אם אתם מעוניינים בפדים הטובים ביותר שתוכלו להשיג לטובת תיפוף עם האצבעות (Finger Drumming), כנראה שמכשיר שנועד ספציפית למטרה זו דוגמת ה-Novation Launchpad או Native Instruments Maschine יעניקו לכם תוצאות טובות יותר.
חלק מהדגמים מאפשרים עבודה בחיבור USB ישיר למגוון מכשירים, חלק כוללים חיבוריות MIDI, חלק מסוגלים לפעול על סוללות וחלק מגיעים עם חבילות תוכנה נדיבות. בפסקאות הבאות סיכמנו עבורכם את הפרטים החשובים על כמה מסדרות מקלדות השליטה הפופולריות בעולם.
5 מקלדות שליטה מומלצות
1. Acorn Instruments Masterkey
עם ממשק "בלי שטויות" ובנקודת התקציב הנמוכה ברשימה שלנו, Masterkey היא סדרה של מקלדות שליטה קומפקטיות ואמינות מבית Acorn Instruments, שנמצאת בבעלות ענקית הציוד האולפני Nektar Technology.
אל תתנו לשם המוזר לבלבל אתכם, מדובר בסדרת מקלדות שמככבת ברשימות רבי המכר של חנויות ציוד אודיו בכל העולם בזכות יחס מושלם של תמורה למחיר. מתאימות למפיקים ויוצרים מתחילים באולפן הביתי כמו גם לכל מי שמעוניין במקלדת "פשוטה ולעניין" מבלי לקרוע את הארנק.
- מספר קלידים: 25, 49 או 61.
- מנגנון קלידים: קלידי סינתיסייזר (Synth Action), ללא משקל כלל.
מיפוי וסינכרון: Plug-n'-Play - לא דורשת דרייבר, מאפשרת שינוי ערכי MIDI CC של מכוונים לשליטה בכל פרמטר של כל תוכנה. - ממשק: מינימליסטי עם 4 מכוונים סיבוביים, פיידר, מסך דיגיטלי, כפתורי Transpose וגלגלי Pitch / Modulation.
- פדים לתיפוף: ללא.
- חבילת תוכנה כלולה: מגיעה עם תוכנת ההפקה PreSonus Studio One בגרסאת Artist הבסיסית.
- פונקציות נוספות: כוללת כניסה לפדאל שליטה (לא כלול).
ניידות: ממשק צנוע ללא מנגנון קלידים שקול מעניק לסדרה דריסת רקל קומפטית ומשקל עצמי נמוך של 3.5 ק"ג בלבד לדגם הגדול ביותר. - מחיר בעת כתיבת המאמר: 25 קלידים - 389 ש"ח, 49 קלידים - 460 ש"ח, 61 קלידים - 600 ש"ח.
2. M-Audio Oxygen
M-Audio היא אחת היצרניות הגדולות בעולם של ציוד אולפני במחירים נוחים ו-Oxygen היא אחת מסדרות מקלדות השליטה הנפוצות ביותר שלה. בניגוד למתמודדת הקודמת ברשימה, המקלדות מסדרת Oxygen מציעות כפתורי Transport לשליטה ב-Marker של תוכנת ההפקה שלכם עם Loop, Stop, Play ו-Record. כמו כן הן מציעות 8 פדים לתיפוף ושליטה רחבה בכל הערוצים במיקס עם 9 פיידרים ו-8 מכוונים סיבוביים. מגיעות עם תוכנה שממפה באופן אוטומטי את כל המכוונים והכפתורים לתוכנה או ה-Plug-In הפעיל.
- מספר קלידים: 25, 49, 61 או 88.
- מנגנון קלידים: קלידי סינתיסייזר (Synth Action), ללא משקל כלל.
- מיפוי וסינכרון: פונקציית מיפוי אוטומטי של כפתורים ומכוונים בתוכנה או Plug-In פעיל ופרופילים שמורים בזיכרון פנימי עבור Plug-Ins נפוצים.
- ממשק: מהווה כלי עבודה גמיש לאולפן עם מגוון אפשרויות לשליטה בתוכנות ותוספים.
- פדים לתיפוף: 8 פדים עם רגישות לעוצמת הלחיצה ותאורה אחורית בצבע אחיד.
- חבילת תוכנה כלולה: מגיעה עם תוכנת ההפקה Ableton Live בגרסאת Intro הבסיסית וכלי נגינה וירטואלי.
- פונקציות נוספות: כוללת כניסה לפדאל שליטה (לא כלול).
- ניידות: למרות הממשק הגמיש, גם דגמי Oxygen שומרים על גודל צנוע ומשקל נמוך שלא עולה על המתמודדת הקודמת ברשימה עם 3.5 ק"ג בלבד עבור דגם ה-61 קלידים.
מחיר בעת כתיבת המאמר: 25 קלידים - 560 ש"ח, 49 קלידים - 775 ש"ח, 61 קלידים - 1,016 ש"ח, 88 קלידים - 2,556 ש"ח.
3. M-Audio Code
Code היא הסדרה היוקרתית יותר של מקלדות שליטה מבית M-Audio, שבניגוד למתמודדת הקודמת ברשימה כוללת מקלדת איכותית יותר עם מנגנון קלידים חצי-שקול (Semi-Weighted) ופונקציית Aftertouch שמאפשרת ביצוע מניפולציות שונות על הצליל על ידי שינוי של לחץ האצבע על הקליד. בנוסף לממשק שליטה לתוכנות מחשב הכולל 8 פיידרים ו-8 מכוונים סיבוביים, כפתורי Transport ומסך מואר, היא כוללת טבלאת 4x4 של פדים לתיפוף בעלי תאורה צבעונית ו-"פד XY" למודולציה באמצעות תזוזה של האצבע על גבי משטח ריבועי. כל מקלדת מסדרת Code מגיעה עם תוכנת מחשב בשם "Preset Editor" שמאפשרת מיפוי מותאם אישית של כל אחד מהכפתורים והמכוונים שלה למסר MIDI לבחירתכם כמו גם חלוקה (Split) של הקלידים לעד 4 איזורים שונים או ערימה (Layer) של מספר שכבות.
- מספר קלידים: 25, 49 או 61.
- מנגנון קלידים: חצי-שקולים (Semi-Weighted).
מיפוי וסינכרון: מגיעה עם תוכנת Preset Editor ליצירת מיפויים מותאמים אישית לעבודה עם כל פלטפורמה להפקה מוזיקלית (DAW) או תוסף (Plug-In) שעולה על דעתכם. פועלת בחיבור USB פשוט למחשב ללא צורך בשקע חשמל וללא צורך בהתקנת דרייברים. - ממשק: מצויידת בכל הדרוש למפיק באולפן ולקלידן בהופעה, עם כפתורי Transport ושלטים לביטוי מוסיקלי כמו פד XY וגלגלי Pitch / Modulation.
פדים לתיפוף: טבלא של 16 פדים עם תאורה אחורית צבעונית עצמאית לכל אחד. - חבילת תוכנה כלולה: מגיעה עם תוכנת ההפקה Ableton Live בגרסאת Intro הבסיסית וזוג סינטיסייזרים וירטואליים בשם Hybrid 3.0 ו-Loom.
- פונקציות נוספות: מאפשרת עבודה עם מגוון רחב של מקורות בזכות מחברי MIDI In ו-MIDI Out בנוסף ליציאת ה-USB המרכזית שלה וכוללת גם זוג כניסות עבור פדאלים לשליטה ב-Volume וב-Sustain.
- ניידות: סדרת ה-Code מציעה ממשק מגוון אך שומרת על מאפיינים פיזיים נוחים לניוד עם גודל קומפקטי ומשקל נמוך יחסית של 5.2 ק"ג בלבד עבור דגם ה-61 קלידים הגדול ביותר.
- מחיר בעת כתיבת המאמר: 25 קלידים - 1,070 ש"ח, 49 קלידים - 1,295 ש"ח, 61 קלידים - 1,590 ש"ח.
4. Novation Launchkey
Launchkey היא אחת מסדרות מקלדות השליטה הנפוצות בעולם, מבית ענקית האודיו הותיקה Novation. הקלידים של כל הדגמים בסדרה עושים שימוש במנגנון Synth-Action קל ללחיצה החביב על מפיקים רבים. תוכננה במקור לשליטה מושלמת ב-Ableton Live - עם פונקציות כמו פדים לתיפוף שמשנים צבע בהתאם לצבע של ה-Clip בתוכנה, אך תתאים לעבודה עם כל תוכנת הפקה או תוסף (Plug-In) בשוק. סדרת Launchkey צברה פופולריות בזכות האיזון שלה בין ממשק גמיש, ניידות ומחיר משתלם עם מכשירים שמהווים כלים נוחים וורסטיליים ליוצרים באולפנים קטנים עד בינוניים. כל הדגמים בסדרה מציעים גישה לכפתורי Transport כמו Play, Stop ו-Record, פדים לתיפוף ומכוונים סיבוביים אך רק הדגמים הגדולים יותר כוללים גם 9 פיידרים שמקלים על איזון עוצמות הערוצים בפרוייקטים שלכם.
- מספר קלידים: 25 מיני, 25 רגיל, 49 או 61.
- מנגנון קלידים: קלידי סינתיסייזר (Synth-Action).
- מיפוי וסינכרון: לא דורשת חיבור לשקע חשמל או התקנה של דרייברים ועושה שימוש בתוכנה ייחודית בטכנולוגייה ייחודית של החברה בשם InControl כדי לאפשר שליטה פשוטה בכל תוכנות ההפקה המרכזיות.
- ממשק: תוכננה במקור לשליטה מושלמת ב-Ableton Live עם פדים לתיפוף שמחקים את מראה הקליפים של הערוצים ב-Session View. עם זאת, הפונקציות שלה אוניברסיליות והממשק מאפשר לה לשמש שלט יעיל עבור כל תוכנת הפקה בשוק כמעט.
- פדים לתיפוף: 16 פדים עם תאורה אחורית צבוענית.
- חבילת תוכנה כלולה: מגיעה עם תוכנת ההפקה Ableton Live בגרסאת Intro הבסיסית, חבילת תוספים של סינתיסייזרים וירטואליים מבית Novation וספריית סאמפלים מבית Loopmasters במשקל 4GB.
- פונקציות נוספות: מתאימה לעבודה עם מכשירי iOS ניידים בזכות טכנולוגיית Class Complient וכניסה לשנאי לחיבור לחשמל במקרה הצורך. כוללת כניסה לפדאל Sustain סטנדרטי לקלידים.
- ניידות: מקלדות ה-Launchkey מבית Novation עשויות כולן פלסטיק ובנויות במארזים קומפקטיים במשקל נמוך באופן יחסי של 4.2 ק"ג לדגם הגדול ביותר.
- מחיר בעת כתיבת המאמר: 25 קלידים - 690 ש"ח, 49 קלידים - 890 ש"ח, 61 קלידים - 1,160 ש"ח.
5. Akai MPK Mini mkII
Akai היא אחת היצרניות המוערכות בעולם של ציוד אולפני בכלל ומכשירי MIDI בפרט. החברה הפכה לפופולרית עם הוצאת סדרת מכשירי ה-MPC המהפכניים שלה ליצירת ביטים החל מסוף שנות ה-80'. MPK היא סדרת מקלדות שליטה משוכללת של החברה, ואולי הדגם הפופולרי ביותר מתוכה הוא ה-MPK Mini mkII - מקלדת שליטה מזערית עם קלידים מוקטנים (Mini Keys) ומשקל נוצה שנכנסת בתיק גב סטנדרטי. ה-MPK Mini היא אמנם דגם ספציפי ולא סדרה, אך היא מצאה את דרכה לרשימה שלנו מכיוון שהיא מהווה את אחת ממקלדות השליטה הנמכרות בעולם. מציעה ניידות חסרת תחרות ומגוון מפתיע של אופציות שליטה ביניהן 8 פדים מוארים לתיפוף. - מספר קלידים: 25
- מנגנון קלידים: קלידי סינתיסייזר (Synth-Action).
- מיפוי וסינכרון: לא דורשת חיבור לשקע חשמל או התקנה של דרייברים ומגיעה עם תוכנת עריכה שמאפשרת התאמה אישית של מסרי MIDI עבור כל אחד מהכפתורים בממשק.
- ממשק: בנוסף לקלידים, מציעה 8 מכוונים סיבוביים לשליטה קלה בתוספים (Plug-Ins) ומספר כפתורי מתג.
- פדים לתיפוף: 8 פדים מגומי עם תאורה אחורית בצבע אחיד.
- חבילת תוכנה כלולה: מגיעה עם סאמפלר וירטואלי Akai Pro MPC Essentials וזוג סינתיסייזרים SONiVOX Wobble ו-AIR Hybrid 3.
פונקציות נוספות: כוללת ארפג'יאטור (Arpeggiator) מובנה שרץ על צלילי האקורד הלחוץ עם כפתור Tap Tempo לקביעה ידנית של הקצב, פונקציית Note Repeat, כניסה לפדאל Sustain וג'וייסטיק מודולצייה עם 4 כיוונים.
ניידות: ה-MPK Mini mkII היא אחת מהמקלדות הקומפקטיות ביותר בעולם, והיא כוללת עם מאפיינים שנהוג למצוא בדרך כלל רק על מקלדות גדולות ויקרות יותר כמו מכוונים סיבוביים ופדים. - מחיר בעת כתיבת המאמר: 520 ש"ח.
לפרטים נוספים, מוזמנים לקרוא את המדריך המלא שלנו לבחירת מקלדת שליטה בדף הקטגורייה. לייעוץ אישי, תמיד נשמח לעמוד לשירותכם בטלפון, באמצעות דף "צור קשר" באתר ובסניפים.