איך מגלגלים כבל?

איך לגלגל כבל

עבור רבים המתחילים את דרכם בעולם ההקלטה וההגברה, קל לחשוב שגלגול כבל הוא עניין של מה בכך. אך אם יצא לכם פעם לגלגל כבל בצרה שגויה מול איש מקצוע - תיווכחו מהר מאוד לגלות שלא כך הוא הדבר. אם ברצונכם לשמור על הכבל לאורך זמן, צריך לדעת לגלגל אותו בצורה בריאה. לכבל שלא מאוחסן או לא מטופל בצורה נכונה יהיה בלאי מוגבר והוא עשוי להתחיל להרעיש או אפילו להפסיק לעבוד הרבה יותר מהר מכבל שמטופל כהלכה. בואו נתחיל מהמבנה של כבל ואיך הוא בנוי.

הכבל עצמו

בתוך כל כבל רצים מספר כבלים פנימיים הנקראים גידים. בדרך כלל ישנם 2 או 3 גידים, כאשר כבל עם 2 גידים יקרא כבל לא מאוזן וכבל עם 3 גידים יהיה כבל מאוזן. הסיבה לשימוש בכבלים מאוזנים או לא מאוזנים היא שליטה ברעשים הנכנסים אל הכבל. כאשר כל כבל הפרוס למרחק ארוך, הכבלים הפנימיים בו הופכים למעין אנטנה אשר קולטת הפרעות חשמליות מסביבתה או אפילו שידורי רדיו במקרים מסוימים. אומנם גידים אלה בדרך כלל מכוסים במספר שכבות הגנה, המשמשות להגנה על הכבלים הפנימיים וכ-Shielding חשמלי להגנה מכניסת רעשים, אך הגנה זו אינה מושלמת לעולם ותמיד יכולים להיכנס רעשים נוספים.

כבלים מאוזנים בעלי 3 גידים נוצרו על מנת לפתור בעיה זו. כאשר אנחנו מדברים על כבלים בעלי 2 גידים, גיד אחד משמש כפלוס להעברת הסיגנל, והגיד השני משמש כהארקה. בכבלים מאוזנים בעלי 3 גידים, ישנו גיד נוסף המשמש כמינוס, דרכו מועברת אותה האינפורמציה אשר עוברת בגיד הפלוס והוא קולט את אותם רעשים שקולט גיד הפלוס. כך אנו מקבלים גיד אחד בפלוס אשר מכיל את הסיגנל המקורי ואיתו גם כל הרעשים שהכבל קלט בדרך, וגיד נוסף במינוס אשר מכיל את הסיגנל המקורי ואת הרעשים כאשר הרעשים בפאזה הפוכה. כאשר אנו מחברים את הכבל למיקסר, מוניטור, או כל דבר אחר, 2 גידים אלו מתאחדים לסיגנל אחד, הרעשים מתבטלים (מכיוון שבגיד אחד הם בפלוס ובגיד השני במינוס) ואנו מקבלים את הסיגנל הנקי גם בעת פריסת הכבל למרחקים ארוכים.

מחברים

אל 2 קצוות הכבל ניתן לחבר כל סוג של מחבר, וניתן לראות למשל כבלי XLR מאוזנים או לא מאוזנים כמו גם כבלי PL מאוזנים או לא מאוזנים. כאשר נרצה ליצור כבל מאוזן, חשוב שגם המחבר בו נשתמש יהיה מאוזן - כלומר עם 3 נקודות חיבור. מחבר עם 3 נקודות חיבור יכול לעבוד גם ככבל לא מאוזן אם נרצה, כאשר 2 הרגליים המשמשות כפלוס וכמינוס מחוברות יחדיו ועוברת בהם אותה האינפורמציה. מחבר עם 2 נקודות חיבור לעולם לא יוכל להיות כבל מאוזן.

בכדי לבדוק למשל האם מחבר PL הוא מאוזן או לא מאוזן, כל מה שנצטרך לעשות זה לספור את הטבעות המפרידות בין חלקי המגע - באם יש טבעת אחת, סימן שבמחבר ישנם רק 2 נקודות מגע והוא כבל לא מאוזן. באם ישנם 2 טבעות, הכבל מאוזן. יוצאי דופן לכלל זה הם כבלים סטריאופוניים, בהם בדרך כלל ישנם 3 גידים אך הם עדיין לא מאוזנים מכיוון שכל הגידים נמצאים בשימוש (גיד אחד לסיגנל ימין, גיד אחד לסיגנל שמאל וגיד אחד להארקה משותפת) ולא נותר גיד לקליטת הרעשים וביטולם. 

איך לגלגל כבל

גלגול הכבל

על מנת לגלגל כבל בצורה נכונה, אנו רוצים להיזהר מפגיעה בגידים הפנימיים ובחיבור שלהם למחבר. פגיעה זו יכולה לקרות כאשר כבל מגולגל בצורה בה הוא מסתובב סביב עצמו, כך שמעטפת הכבל מתנגדת לרצון הגידים הפנימיים. במצב כזה, הגידים הפנימיים מסתובבים בתוך המעטפת ונכרכים אחד בשני, וכתוצאה מתקצרים במעט ועלולים להיקרע מהמחבר או אפילו בנקודה כלשהי בתוך הכבל. על מנת לעזור לכם להימנע מסיטואציה זו, הכנו סרטון קצר אשר מסביר 2 טכניקות נפוצות לגלגול כבלים (ההדגמה על כבל XLR אך הטכניקות תקפות לכל סוג כבל באשר הוא).


 

דלג לתוכן מרכזי