2 פלאגינים של Arturia שהחזירו אותנו לשנות ה60' וה-70'
לכבוד המבצע של לואיט אשר מתקיים החודש (אוקטובר 2020), בו תקבלו פלאגינים של ריוורב ודימוי פריאמפ בחינם בעת קניית כל מיקרופון של לואיט, שלחנו את דניאל לאסקביץ' - מוזיקאי מוכשר, יוצר וזמר להקת The Urban Tales לסקור את 2 הפלאגינים שתקבלו ולהסביר על האופציות השונות החבויות בהם.
ה-Rev Plate 140 הוא פלאגין Plate Reverb, סוג של ריוורב אשר עובד בעזרת לוח הדהוד מתכתי המצויד בפיקאפ שקולט את הדהוד הסיגנל המוזרם אליו. ה-Rev Plate 140 של ארתוריה מדמה את ה-Plate Reverb הראשון אי פעם, מכשיר בשם 140 Reverberation Unit שנוצר ע"י החברה הגרמנית EMT. בשנת 1953 ריוורב זה הוצג לראשונה ותפקד אך ורק כריוורב מונופוני, אולם בשנת 1961 שיחררה החברה לעולם את אותו הדגם גם כריוורב סטריאופוני.
כיום במאה ה-21 חברת Arturia חידשה את הריוורב באמצעות דגימת אותו לוח הדהוד נוסטלגי לצד דגימת זוג לוחות הדהוד נוספים, כך שבתוך פלאגין שנפתח בהקלקה על מסך מחשב תקבלו גישה לשלושה לוחות בעלי צבע שונה. בנוסף לכך, הפלאגין מאפשר שמירה קלה של פריסטים ע"י שיוך לקטגוריה ושמירה בשם.
איך משתמשים ב-Rev Plate 140?
ראשית כל באמצעות מתג ה-Power השמאלי תוכלו לבצע Bypass על האפקט, מעולה לבדיקת הכיוון שביצעתם בהגדרות הפלאגין. לצד מתג ה-Power תמצאו את מכוון ה-Drive השולט על פריאמפ איתו ניתן להוסיף סטורציה גם לסיגנל היבש וגם לרטוב. ככל שתסובבו את המכוון עם כיוון השעון, תוסיפו יותר סטורציה לסיגנל שלכם אך עוצמת היציאה תונחת בהתאם, בכדי שלא תסתכנו בעיוות (Distortion) על הערוץ עצמו.
לב ליבו של הפלאגין הוא מכוון ה-Model הבורר בין לוחות ההדהוד Classic Emt, Punchy ו-Modern. ה-Punchy מאופיין בתדרי Low Mid מוגברים, ואילו ה-Modern בתדרים גבוהים מוגברים. לצד המכוון הנ"ל תמצאו את ה-Decay Time שנע בין 450 מילישניות עד 5 שניות בהתאם ללוח ההדהוד הנבחר.
באמצעות מכוון ה-Blend תוכלו לווסת בין הסיגנל הרטוב ליבש ובאמצעות מכוון ה-Width תשלטו על רוחב שדה השמיעה הסטריאופוני.
שימו לב לפונקציה המצוינת החבויה בצורת המנעול לצד מכוון ה-Blend. כאשר תלחצו על המנעול תוכלו לנעול את מכוון ה-Blend על מנת שישמור על ערכיו כאשר תבררו בין פריסטים שונים בריברב.
הרחבה (Advanced)
לחיצה על ה-Advanced בקצה המסך הימני העליון תפתח לנו אפשרויות הרחבה נוספות לריברב.
מכוון ה-Pre Delay שולט על דיליי שנע בין 0 ל-250 מילישניות שיעקב את תחילת הריברב. מניסיוננו, זוהי דרך מצוינת לדמות את גודל החלל, וככל שה-Pre Delay יהיה ארוך יותר כך התחושה תהיה כי החדר גדול יותר. מכוון ה-HP Filter שולט על פילטר החותך את טווח התדרים הנמוכים על מנת להימנע מסאונד בוצי ומלוכלך.
תפריט ה-Modulation מאפשר לנו להוסיף קורוס לפני ואחרי הריברב, ולשלוט על כמות המודולציה המדויקת אותה נרצה. לבסוף תפריט ה-Post Equalizer הינו איקיו אשר ממקום בסוף שרשרת הסיגנל של הריברב והינו בעל שני תחומי תדרים עם נקודות חיתוך משתנות המאפשר לנו לחתוך או להגביר בטווח של 24 דציבל את התדרים הנמוכים והגבוהים.
ה-Pre 1973 הוא פלאגין המדמה את הפריאמפ והאיקיו האלמותי משנת 1970 ה-1073 של חברת NEVE הבריטית. חברת Arturia הצליחה לדמות בצורה מדוייקת את אותו פרימאפ אהוב באמצעות טכנולוגיית ה-TAE אשר מיועדת במקור לדימוי דיגיטלי של מעגלים חשמלים אנלוגיים בסינטיסייזרים.
בנוסף לפריאמפ המקורי, נוסף ערוץ נוסף על מנת לעבד את הסיגנל בצורה סטריאופונית ואפשרות בחירה בין שני מצבי סטריאו. המצב הראשון הוא מצב סטריאו סטנדרטי והשני הוא ה-Mid Side EQ המאפשר לעבד את הסיגנל שממוקם בצד ובאמצע שדה השמיעה הסטריאופוני בנפרד. בתחתית ממשק הפלאגין ממוקם כפתור ה-Stereo שיחליף בין מונו לסטריאו ומתג ה-Stereo Mode. שימו לב, כאשר תהיו במצב ה-Stereo הרגיל שני הערוצים יהיו זהים ומסונכרנים אחד לשני. לעומת זאת, במצב ה-MS הערוץ השמאלי ישלוט על ה-MID והערוץ הימני על ה-SIDE.
כיאה לחברת Arturia, ממשק המשתמש פה הינו נגיש במיוחד ומאופיין באפשרות שמירת פריסטים נוחה, אפשרות Bypass לפלאגין כולו, בדיקת מצב ה-CPU של המחשב ואפילו אפשרות לחזות בהיסטוריה של הפעולות שעשיתם במידה ותרצו לשחזר חלק מהן.
איך נשתמש בפלאגין?
שרשרת הסיגנל של הפלאגין מתחילה בוויסות עוצמת הכניסה המתבצעת ע"י מכוון ה-Input Gain. מתג ה-Transformer מאפשר לבחור בין השנאי הקלאסי ששומש בפריאמפ המקורי לבין שנאי חדש ומודרני שתוכנת ע"י חברת Arturia. שני השנאים נבדלים אחד מהשני בגוון הסטורציה שתצבע את הסיגנל.
לאחר שקבענו את סוג השנאי וויסתנו את עוצמת הכניסה נעבור לאיקיו הכולל 3 תחומי תדר, כאשר הנמוכים והגבוהים בפורמט Shelf עם פילטר פעמוני לתדרי האמצע. בראש האיקולייזר ישנו פילטר ה-High Shelf השולט על טווח התדרים הגבוהים בנקודת חיתוך קבועה. תחתיו נמצא פילטר פעמון עם שליטה על התדר המרכזי כמו גם על רוחב הפעמון. למרות שמכשיר המקורי היה ניתן לבחור רק בתדרים המוצגים בממשק, בפלאגין זה תוכלו לבחור גם בכל תדר ביניהם. תחת פילטר הפעמון ישנו פילטר Shelf נוסף לשליטה בתדרים הנמוכים, גם בו ניתן לבחור בכל תדר שתרצו - גם אם לא היה קיים במכשיר המקורי. בתחתית התפריט ממוקם High Pass Filter בתדר משתנה על מנת לחתוך את טווח התדרים הנמוכים. מתחת לפילטר הנ"ל ניתן למצוא כפתור היפוך פאזה וכפתור נוסף המאפשר לכבות את האיקולייזר לחלוטין.
שימו לב כי כל מכווני האיקיו הינם בעלי טווח הגברה או הנחתה של 18 דציבל, אך בתחתית המסך ממוקם כפתור המאפשר להקטין את הטווח ל-14 ו-8 דציבל. בסוף שרשרת הסיגנל נמצא את מכוון ה-Output Trim המווסת את עוצמת היציאה של הפלאגין כולו.